Wednesday 22 February 2012

PAVLOVA

pavlova sebelum masuk oven
 

yang ni plak fresh from oven! CW tak sempat nak decorate..just makan gitu je.....tapi tak bleh tahan dia punya manis....sweet sangat! next time kena kurangkan sukatan gula...

resepinya di sini;

Monday 20 February 2012

NASI LEMAK ALA CIKWAN

 

Bahan-Bahan:

Nasi;
4 cawan beras (cw guna beras siam)
8 cawan air
sedikit hirisan halia
1 paket santan serbuk 
1 helai daun pandan
secubit garam

Sambal Bilis;
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
1 1/2 senduk cili kering - direbus dan dikisar
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiram
sedikit belacan 
minyak untuk menumis
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
2 genggam ikan bilis yang dibersihkan dan di goreng garing
1 paket tempe yang dipotong dadu dan digoreng garing
2 biji ubi kentang yang dipotong dadu dan digoreng garing

Ayam goreng tandori;
sebelah ekor ayam dipotong dan dibersihkan
2 sudu besar rempah tandori
1 1/2 sudu kecil serbuk lada
2 sudu besar tepung goreng tempura
1 sudu besar bawang merah yang dikisar
1 sudu besar bawang putih yang dikisar
gula, dan perasa secukupnya
 
Cara-Cara;
  1. basuh beras, toskan. kemudian masakkan bersama semua bahan lain.
  2. perapkan ayam bersama bahan-bahan perapan seperti di atas
  3. untuk sambal, tumiskan semua bawang, cili kering sehingga naik bau
  4. masukkan sos tomato, sos cili serta sos tiram dan belacan - kacau 
  5. masukkan sedikit air - kacau lagi. Perasakan dengan garam dan gula
  6. kemudian masukkan ikan bilis, tempe dan kentang yang telah di goreng - kacau.
  7. Matikan api setelah semua bahan nampak mesra.
  8. Hidangkan bersama nasi yang telah siap dimasak, dan ayam goeng tandori.
  9. boleh tambahkan telur rebus & hirisan timun.


NASI MINYAK



DONUT

 
 Sumber Resepi: Chef Hanieliza
Idea & Inspirasi: Kak Izzah Muffin Lover


Bahan-bahan;

Bahan A
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung (cw gantikan dengan 2 sb susu pekat)
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan

Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin (cw cairkan)
1 s/k bread softener

Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin

Cara-cara;
 
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunak mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.

Saturday 4 February 2012

ROJAK BETIK


Bahan-bahan:

10 ekor ikan selayang
1 biji betik sederhana (yang hampir masak @ kekuningan)
2 keping gula merah
1 sudu kecil belacan
1/2 cawan cuka makan
1 cawan air
5 sudu besar cili kering yang di kisar
garam dan gula secukup rasa
keropok goreng

Cara-cara:
  1. Kupas betik dan sagat isinya halus-halus. Ketepikan.
  2. Rebuskan ikan selayang, dan asingkan tulang. kemudian tumbuk isi ikan tadi sehingga lumat.
  3. Campurkan isi ikan bersama cuka dan cili kering.
  4. cairkan gula melaka bersama air, belacan, garam dan gula.
  5. Masukkan air manisan ke dalam isi ikan dan kacau hingga sebati.
  6. Hidangkan. Enak dimakan bersama keropok.
*boleh juga tambahkan hirisan nenas/ timun batang.

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...