Thursday 31 January 2013

PUDING TEMBIKAI


dah banyak kali buat puding ni.. tapi rasanya CW belum pernah share kat sini.

sesiapa yang nak mencuba, boleh la buat kat rumah ye.



Bahan-bahan:

20 gm serbuk agar2
8 cawan air
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
2 cawan susu cair
4 keping roti
1 biji telur
4 sudu besar mentega
1 sk esen vanila
pewarna merah, kuning dan hijau secukupnya
bijan hitam secukupnya


Cara-cara:

1. masak agar2 bersama air dan gula
2. campurkan susu pekat, susu cair, roti mentega dan esen vanila - blend sehingga hancur/halus
3. masukkan bahan yang di blend ke dalam adunan agar2 - kacau sehingga mendidih
4. ambik lebih kurang 800 ml campuran yang telah mendidih tadi dan campurkan dengan pewarna hijau (untuk base). bakinya dibiarkan di atas api yang kecil. kacau supaya tidak mengeras.
5. tuangkan ke dalam 2 bekas berbeza (400 ml setiap bekas)
6. sejukkan di dalam freezer lebih kurang 5-10 minit
7. ambik lagi campuran tadi lebih kurang 400 ml
8. tuangkan ke atas base berwarna hijau tadi (200 ml setiap bekas). peringatan: pastikan base tu betul2 keras.
9. ulang langkah 6
10. lebihan campuran tadi dibahagikan kepada 2. warnakan dengan pewarna kuning dan merah. masukkan bijan hitam dan kacau.
11. tuangkan ke atas lapisan ke dua tadi. 1 bekas dengan warna merah dan 1 bekas lagi dengan warna kuning.



SELAMAT MENCUBA! =)



Monday 28 January 2013

DURIAN CREPE EDISI KHAS


akhirnya, nilah hasil...after almost 2 months tak buat crepe... rezeki drpd durian D24 dari kebun ayahnda yang baru belajar berbuah. CW angkut 5 biji dari Setiu ke Kemaman..


sebenarnya dah berkarat resepi crepe dalam kepala..dah hampir terlupa cara nak buat crepe.. sifir tepung2 tu dah tak berapa nak ingat dah, nasib baik ada lagi kertas conteng2 terselit kat fridge magnet.. betul2 membantu saat2 lost internet connection. =)


sekarang ni adunan batter dah tak melekat kat kuali. sikit pun tak melekat....




CW dah ada assistant baru..... love it!


dah lama survey, tapi sekarang dah jadi miliku! yang ni CW kirim pada kakak di Qatar. harga??memang jauh lebih murah compare dengan harga yang dijual di Malaysia.


berbalik kepada crepe...
sebenarnya CW buat crepe ni untuk kakak & family di Qatar. kebetulan BIL CW balik ke Malaysia.. so bolehlah kirim crepe ni untuk diorang. 


Alhamdulillah..crepe yang dibuat dengan penuh kasih sayang ni..khabarnya dah sampai dengan selamat... kata kakak CW walaupun menempuh perjalanan beribu batu...rasanya masih sedap!MABELLES!! 

=))

Untuk resepi boleh tengok kat sini ye:









Monday 14 January 2013

CHEESE TART



cheese tart ni CW buat last week. entry cheese tart sebelum ni: CHEESE TART



Resepi dari blog: KAK ITA@MASAM MANIS

Bahan-bahan:

Untuk Shell

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Cara-cara:

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.

Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.

Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.

Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.

Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Untuk filling

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara:


Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.

Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.

Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi

Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.

Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.

Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

untuk step by step bleh rujuk blog Kak Ita di sini: 





 yang ni dah siap pack. ready untuk hantar kat kawan2. =)


Sunday 13 January 2013

PAVLOVA



pavlovaku yang tak seberapa. cara buat senang, bahan2 pun mudah.. putih telur, tepung jagung, cuka makan dan esen vanila.. untuk topping.. whipping cream dan fresh fruits. bleh kalau ada sesiapa yang nak try buat..bleh tengok video kat bawah ni ye.. . =)




CW refer kat sini: JOY OF BAKING

Pavlova Recipe:

Copy & Paste from: Joy of baking

Ingredients
4 large (120 grams)egg whites
1 cup (200 grams) superfine (castor)sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)

Topping:

1 cup (240 ml) heavy whippingcream
1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated whitesugar(or to taste)
1/2 teaspoon purevanilla extract
Fresh fruit - kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, or other fruit of your choice

Method
Preheat oven to 250 degrees F (130 degrees C) and place rack in center of oven. Line a baking sheet with parchment paper and draw a 7 inch (18 cm) circle on the paper. Turn the parchment paper over so the circle is on the reverse side.

In the bowl of your electric mixer, with the whisk attachment, beat the egg whites on medium speed until they hold soft peaks. Start adding the sugar, a tablespoon at a time, and continue to beat, on high speed, until the meringue holds very stiff and shiny peaks. (Test to see if the sugar is fully dissolved by rubbing a little of the meringue between your thumb and index finger. The meringue should feel smooth, not gritty. If it feels gritty the sugar has not fully dissolved so keep beating until it feels smooth between your fingers). Beat in the vanilla extract. 

Sprinkle the vinegar and cornstarch over the top of the meringue and, with a rubber spatula, gently fold in. Spread the meringue inside the circle drawn on the parchment paper, smoothing the edges, making sure the edges of the meringue are slightly higher than the center. (You want a slight well in the center of the meringue to place the whipped cream and fruit.)

Bake for 60 to 75 minutes or until the outside is dry and is a very pale cream color. Turn the oven off, leave the door slightly ajar, and let the meringue cool completely in the oven. 

(The outside of the meringue will feel firm to the touch, if gently pressed, but as it cools you will get a little cracking and you will see that the inside is soft and marshmallow.) 

The cooled meringue can be made and stored in a cool dry place, in an airtight container, for a few days. 

Just before serving gently place the meringue onto a serving plate. Whip the cream in your electric mixer, with the whisk attachment, until soft peaks form. Sweeten with the sugar and vanilla and then mound the softly whipped cream into the center of the meringue. Arrange the fruit randomly, or in a decorative pattern, on top of the cream. Serve immediately as this dessert does not hold for more than a few hours.





Tuesday 1 January 2013

KEK PISANG 2012 PEMBUKA TIRAI 2013

Tahun 2012 yang penuh kegembiraan dan kesedihan telah ku tinggalkan....yang suka akan ku jadikan semangat dan kekuatan..yang duka akan ku jadikan panduan dan pengalaman.

apa2 pun, mari kita sama2 buka buku baru.

SELAMAT DATANG 2013

Semoga kita sama2 menjadi lebih baik, lebih matang dan lebih berjaya! Insyaallah.

pembuka tirai blog CW di tahun baru 2013





Bahan-bahan:

4 biji pisang saiz sederhana (lupa plak nama pisang apa...huhuhu)

200 g tepung gandum - diayak 
180 g gula halus
120 g mentega - dicairkan

3 biji telur
1 sk soda bikarbonat - diayak

1 sk baking powder - diayak
2 sk ovalette
2 sb susu cair 

secubit garam

Cara-cara:
  1. Panaskan oven (180 c)
  2. Putar telur bersama ovalette hingga kembang
  3. Blend pisang bersama gula halus, mentega cair, susu cair dan secubit garam
  4. campurkan adunan 1 & 2.
  5. masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan gaul sehingga sebati
  6. tuangkan ke dalam acuan (alas dulu dengan baking paper)
  7. bakar 45 - 50 minit atau sehingga masak. 

resepi ni CW olah daripada resepi kek pisang yang CW cuba buat sebelum ni. dulu buat versi kukus..sekarang cuba buat versi bakar. alhamdulillah jadi.. tak sia2 beli acuan baru. berbaloi! =)


SELAMAT TAHUN BARU 2013

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...