Monday 29 April 2013

CEKMEK MOLEK @ MEK COMEL


assalamualaikum & salam sejahtera readers!

harini CW nak share satu resepi yang mudah, cepat dan sedap.. =)

kuih tradisional cekmek molek @ mek comel ni memang salah satu kuih yang CW suka.... sekali skala nak makan kuih kegemaran kita..buat sendiri lagi puas hati..sebabnya bleh taruk gula banyak mana yang kita suka...biasa beli kat kedai tak puas hati sangat, sebab kadang2 tak terasa pun air gula kat dalam tu... paling nikmat makan kuih ni bila air gula keluar meleleh, pastu....slurrrppppppp...hihihi..hati2 ye... 
(tidak digalakkan tiru cara CW ni ye...)




Bahan-bahan:

2 cawan ubi keledek rebus
1 cawan tepung gandum
gula secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

gaul dan uli ubi keledek rebus bersama tepung. bahagi doh kepada 10-12 bahagian. kepal setiap bahagian. (agak2 saiz sebesar bola ping pong). leberkan setiap doh tadi, dan masukkan satu sudu kecil gula. tutup rapat2. bentukkan seperti dalam gambar di atas. panaskan minyak, guna api perlahan. goreng sehingga masak/keperangan.




sumber gambar: diaripetani.com

CW gunakan ubi keledek seperti gambar di atas ni lah. isinya putih, rasanya manis...makan yang direbus pun dah boleh rasa manis tu.




Wednesday 24 April 2013

AGAR-AGAR LAPIS MARIE




assalamualaikum & salam sejahtera readers!

resepi dah banyak yang dicuba, cuma tak sempat nak update dekat blog..

sekarang ni ada sikit masa dan sikit kerajinan.. CW nak update resepi terbaru! =)

AGAR-AGAR LAPIS MARIE

resepinya sangat mudah, CW guna resepi basic agar2, cuma tambah santan dan biskut marie.




Bahan-bahan:

10 gm agar2 serbuk
1000 ml air
200 ml santan
250 gm gula 
1 biji telur
100 gm biskut marie
1 sk pewarna kuning

Cara-cara:

1) masak serbuk agar-agar bersama air, gula dan pewarna kuning
2) susun lapisan biskut marie di dasar loyang 
3) bila agar2 dan gula dah menggelegak/masak, kecilkan api dan ambik lebih kurang 1/4 cawan dan curahkan perlahan-lahan ke atas lapisan biskut marie.
4) ambil lagi 1/4 cawan adunan agar2 tadi dan ketepikan
4) masukkan santan yang telah dicampurkan dengan telur ke dalam periuk adunan agar-agar tadi dan kacau sehingga masak.
5) tuangkan adunan agar-agar bersantan ke dalam loyang
6) susun biskut marie dilapisan atas
7) akhir sekali, ambil 1/4 cawan agar-agar tadi, dan tuangkan dengan perlahan sebagai lapisan teratas.

*untuk dapat layer yang cantik, kena pastikan layer by layer tu betul2 sejuk, masa CW buat ni, tak sempat nak tunggu...nak kejar masa.




Hubby suka sangat agar2 ni, tambah2 letak biskut...dah jadi ala2 puding gtewww ^^

gabungan biskut marie yang dengan santan memang superb best =)






SELAMAT MENCUBA!



Tuesday 16 April 2013

PUDING JAGUNG


Assalamualaikum dan selamat sejahtera readers! CW sangat sibuk lately nih..lepas kawen, bercuti..masuk kerja 2 hari je..pastu almost a week berperang dengan final exam. now, im free! lalalalalala..

masih rasa kekok sebenarnya, lepas kawen... hidup memang totally change! 

dari bangun pagi sampai tutup mata..dah tak boleh nak pentingkan diri sendiri... 
tapi..yang penting, hidup lebih baik... gembira dan bahagia =)

OK.. jom layan resepi Puding Jagung ni dulu. resepi mudah, cepat dan sedap.


Bahan-bahan:

10 gm agar-agar serbuk
1200 ml air masak/tapis
1 1/2 cawan gula pasir
1 tin susu cair
2 sb tepung jagung
2 sb tepung kastad
1 sk pewarna kuning

1 tin jagung manis/krim jagung

Cara-cara:

  1. masak agar-agar serbuk bersama gula dan air
  2. bila semua dah larut, masukkan tepung jagung dan tepung kastad yang telah dibancuh dengan susu cair.
  3. masukkan krim jagung dan pewarna kuning
  4. bila dah agak pekat matikan api
  5. tuang/sejukkan ke dalam loyang.
  6. sejukkan di dalam peti ais.



puding jagung ni salah satu faveret suami CW. dia memang hantu puding! asal nama puding, yang ada agar2..semua dia suka..... kalau bagi onde2, kuih koci, tepung pelita... jangan harap dia nak makan.. hihihi..baguskan..sebab CW tak pandai sangat buat kuih tradisional ni...

Alhamdulillah, after 2 weeks kawen.. CW belum pernah gagal sediakan makan minum dia, terutamanya BF sebelum dia pegi keja, siap bungkus@tapau lagi..walaupun kadang2 hanyalah sekeping roti bakar atau sekeping roti canai segera.... :/

hmm..apepun, syukur sangat2...tuhan bagi CW kesihatan yang baik dan cukup ruang waktu untuk buat semua tu. harap2 semangat dan sikap ni akan kekal sampai bila2.. =)) 

Oh.sungguh manis rupanya hidup berumahtangga! hehehe.

Sekian.. laporan untuk harini. Jangan lupa cuba resepi Puding Jagung tu!




Monday 8 April 2013

NEWLYWED??


Alhamdulillah!!!

everything went well and smoothly...



it was a BEAUTIFUL day =)) 




TERIMA KASIH 

tak terhingga kepada semua. kaum keluarga terutama Ummi, Wan, Ma, Abah, Tok, abang2, kakak2, adik2, pakcik2, makcik2, sepupu2... sahabat2 .. Gnee, Shila, Sa, K.za, K.Sita. Miji, Siraji & Ina. Kak Ita Tempahan Kuih-Muih Jerteh. Zaiza Bridal & Team. Kina Pearlnity. tidak lupa, all readersssss =)) dan semua yang sentiasa mendoakan kami.

















lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...