Thursday 18 July 2013

PUDING ROTI SEMANIS KURMA


Bahan-bahan:

10 keping roti
1 tin susu cair*
2 biji telur*
2 sb tepung jagung*
2 sb gula halus*
10 biji kurma*
1/2 cawan kismis

Cara-cara:

panaskan oven 170 darjah celcius
blend ke semua bahan bertanda *
sediakan bekas/acuan atau gunakan bekas aluminum seperti yang CW gunakan
setiap keping roti dipotong kpd 4 bahagian
celupkan roti ke dalam adunan yang di blend kemudian susun ke dalam acuan
taburkan kismis bagi setiap lapisan
akhir skali tuang lebihan adunan blend tadi kedalam acuan
biarkan seketika (10-15 minit)
kemudian bakar lebih kurang 30 minit


sebelum dibakar




*untuk kesedapan tahap maksima...hidangkan bersama curahan sos/sirap coklat :)) 








Wednesday 17 July 2013

TEMPE GORENG SAMBAL BILIS


Sumber Resepi: Azie Kitchen

Bahan-bahan:

1 mangkuk ikan bilis - goreng garing
1 pek tempe - hiris nipis dan goreng garing
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - tumbuk
Gula
Garam
Minyak untuk menumis

CW tambah; 1 batang serai, 1 labu bawang besar dan 3 tangkai cili api

Cara-cara:


Panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan pula bawang merah yang ditumbuk kasar, serai yang dihiris nipis, bawang besar serta cili api yang dipotong serong. 
Setelah wangi dan garing, masukkan gula. Gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis goreng. Gaul rata dan tutup api supaya tempe dan ikan bilis kekal rangup.










Sunday 14 July 2013

KEYWORDS POPULAR SEPANJANG RAMADHAN

assalamualaikum readers. 

alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-5 berpuasa. meh tengok sikit apa yang dicari-cari kat blog CW yang suam2 kuku ni. nak buat cam mana..tuan blog tak berapa nak rajin nak hapdet... :|

keywords harini

keywords sepanjang minggu.

nampaknya biskut sarang semut memang menjadi pujaan hati 'penggugel'. Dah start buat biskut ye??


bulan puasa..pengunjung blog pun meningkat..agaknya semua orang sibuk duk pk then gugel resepi je kan.. :p


Harini nak masak apa?? 

ikan patin masak tempoyak, sambal bilis tempe dan kailan ikan masin 
InshaaAllah jadi hidangan berbuka kami kalau tak ada aral melintang. bahan2 semua dah ready.. :) 
Tunggu masa nak 'bersilat' je petang ni.



Wednesday 10 July 2013

KEK BATIK MARIE




assalamualaikum readers sekalian. menu apa berbuka hari ni?? :) masak yang sedap2 ye...



CW punya menu harini, ayam paprik dengan telur tumis/sambal...yang ni je bermain2 dalam kepala dari semalam.. kuih?? teringin nak buat onde2 atau buah melaka...tapi kelapa parutnya enggak ada! (kalau kat kampung comfirm mak yang buatkan... (T T) )nak habis kan apa yang ada kat rumah dulu..wiken ni baru nak shoping barang dapur.



Pssstttt...kek batik marie kat atas tu..CW buat last week..dah banyak kali buat kek batik guna resepi Kak Ummi ni (Boleh klik kat link ni: KEK BATIK MARIE) Kebetulan masa tu teringin sangat nak makan yang manis2.. so apa lagi, buat 1 adunan :)



SUMBER RESEPI: KAK UMMI HOME SWEET HOME

Bahan-bahan:

500 gm biskut marie - patah 4
250 gm butter
4 biji telor gred A - pukul sikit
3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
(boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
1/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan air
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil nescafe

Cara Membuat:
  • Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  • Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  • Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  • Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.






RAMADHAN :))



Alhamdulillah for the blessing and opportunity given to us to meet Ramadhan again this year. 

Month of Quran, month of Ibadah, month of CHANGE. 

We strive for the better. 

A small change in this month may bring huge changes in our life. Ameenn.


Have a Blessed Ramadhan All! 

RAMADHAN MUBARAK!


  

Much love from me, CW 

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...