Alhamdulillah, masuk hari ni dah 3 hari kita berpuasa bagi umat Islam. =) syukur masih berpeluang bertemu Ramadhan. Selamat berpuasa semua! Kali ni CW nak kongsikan resepi murtabak kentang yang pertama kali CW buat hasil bantuan Ummi dan kakak CW. Mudah je kawan2. jom tengok resepi kat bawah ni.
Bahan-bahan:
Untuk kulit (sama dengan roti canai)
1 1/2 cawan air
3 1/2 cawan gandum
2 sb susu pekat manis
2 sb gula
1/2 sk garam
- Campur semua bahan untuk kulit murtabak dan uli hinga tidak melekat pada tangan
- Uli hingga doh hingga lembut dan licin. Biarkan dlm 15 minit dan uli lagi.
- Bulat-bulatkan dan sapu sedikit marjerin supaya doh tak melekat antara satu sama lain
- Rehatkan lebih kurang 5 jam sebelum canai
- Canaikan doh dengan sedikit minyak (seperti buat roti canai)
- letakkan campuran yang dan dikacau sebati (2-3 sb inti +1 biji telur) dan lipatkan seperti roti canai
- goreng sehingga masak
Untuk Inti
1 cawan isi ayam - dicincang
6 biji kentang - dipotong dadu dan direbus sehingga empuk
4 ulas bawang puting - dicincang
2 ulas bawang merah - dicincang
5 sb serbuk kari
2 labu bawang besar di potong nipis2
seikat daun sup - dicincang halus
telur secukupnya (1 biji untuk satu murtabak)
air, garam dan gula secukupnya
- tumiskan bawang putih dan bawang merah
- masukkan serbuk kari dan sedikit air
- masukkan kentang dan kacau sebati
- perasakan dengan garam dan gula
- sebatikan dan tutup api apabila semua nampak mesra
- masukkan bawang besar dan daun sup kacau sebati.
Untuk kuah/pencicah (campuran kesemua bahan)
1/2 cawan cuka makan
1 labu bawang besar - dihiris nipis
1/2 sk sirap/pewarna merah
gula dan garam secuupnya