Putu mayam ni kegemaran family CW.. selalu ramai yang bertanya kenapa berkuah??...CW pun tak tau nak jawab..sebab memang dari kecil lagi Ummi CW biasa buah versi berkuah ni. dan rasa kuah tu sedikit manis..ala2 serawa gituuuu....
CW tak pernah makan yang versi gula melaka tu.. tapi yang ala2 putu piring, putu bambu tu biasa la makan...beli kat pasar malam... =))
Bahan-bahan & Cara-cara:
Putu
1 paket tepung beras
1 cawan gandum
air panas secukupnya
Cara:
step 3
- campurkan tepung beras dan gandum -gaulkan
- masukkan air panas sambil kaup balik kan tepung (hati-hati, guna senduk bukan guna tangan k =) )
- agak-agak sehingga tepung dan air tu seolah-olah berpasir (jangan sampai terlebih air) macam kat atas tu.
- biarkan setengah jam - rehatkan
- bila dah sejuk boleh lah bentukkan
- gunakan acuan putu mayam untuk menekap. seperti dalam gambar. (klik di sini untuk lihat acuan)
- susunkan ke dalam kukusan - alaskan dengan daun pisang yang disapu dengan sedikit minyak
- kukuskkan sehingga masak
step 5
step 6
step 7
Kuah1 biji kelapa - ambik santan
3 keping nissan (gula melaka)
gula jika nak lebih manis
2 helai daun pandan
1 biji telur
2 sudu tepung beras
Cara:
- masakkan santan bersama nissan (gula melaka), gula dan daun pandan sehingga menggelegak.
- masukkan bancuhan telur yang dicampurkan dengan tepung ke dalam santan yang menggelegak
- kacau sehingga masak.
- hidangkan.
Hi Cik Wan, ohh...sedapppp..... I mau 4 keping, hantar kat pondok saya, LOL
ReplyDeleteI masuk recipe you kat my to do list, nanti I nak cobalah. Dal lama ingin nak wat tapi tak keluar keluar dari dapor lagi.hahaha
Jumpa lagi, I tengah wat ais krim, petang nak masuk N3.
hai sis Amelia ;)) sila ambik berapa yg u nak.. dan jangan lupa mencuba ye...
Deletejap lagi i zasss jenguk blog u ye..agak2 dah abis ke belum aiskrim tu??
CW..mmg agak pelik jugak bile QH tgk putu mayam dimakan berkuah gitu...biase dgn gula merah tu aje..tp nmpk sedap jugak tu...lain dr yg lain..
ReplyDeleteerm. CW suke versi kuah manis kak QH. yang makan dengan gula merah tu CW tak pernah cuba lagi ;)
DeleteCW, mana CW dapat resepi ni. Ini kuih yang saya makan sejak berhingus kerana my mom memang pakar dan my late father pakar membuat acuan putu mayam tu. memang makan dengan kuah, saya tak faham tengok orang makan dengan gula dan kelapa. Nak buat juga, salin resepi dulu
ReplyDeleteKak Zie, ni resepi daripada Ummi CW. Nanti akak cuba ye.. CW tak pernah makan versi lain...agaknya ore kelate ngn ganu jah tau resepi ni ;)) Kak Zie, CW punya acuan tu daripada tembaga...old version dan memang klasik skit...heheh...mayb zaman sekarang susah nak jumpa...kalau ada pun yg moden.
DeleteCW cayangg wow! best ni tak pernah buat.. dulu masa kecik Bonda akak pernah buat acuannya pun ada lagi sampai laa.. tembaga lagi you.. wahh makan dengan kuah banjir manis camtu tak pernah lagi.. sure lemak manis enak berkrim... biasa akak makan dengan gula merah atau brown sugar.. sedap nih! buat tak kuasa alamatnya nak kena beli putu mayam yang dah siap heheeeheh
ReplyDeletesame la kak sha! huhu..old version daripada tembaga..klasik gtewww ;p
DeleteWahhh sedapnya putu mayam....biasanya makan dgn gula merah atau kuah durian.
ReplyDeletesedap serawa durian ;))
Deletecikwan akak tak pernah makan dan of course tak pernah buat,mungkin dulu2 aruah bonda tkde ajar kot makan ni tulah akak tak tau hee nntlah suatu hari yg cerah nak buat jugak sbb tengok macam sedap sbb ada kuah
ReplyDelete;)) kuih tradisional. family CW suka. tu yang selalu CW duk buat.
DeleteErmmmm...masa kecik2 dulu aje pernah mkn putu mayam... itupun mak yg buat... tp yg makan dgn kuah tak pernah tgk lagi... boleh cuba ni...
ReplyDelete