Alhamdulillah..mood untuk buat cookies dah datang..CW dan mula start enjin buat biskut raya.. =) . Sememangnya hajat tahun ni..tak nak..beli biskut 'tunjuk-tunjuk'....
Lepas terawih semalam sempat siapkan 2 bekas biskut ni..1 adunan boleh dapat dalam 110 biji. 100 biji CW dah pack siap2 dalam tabung. baki 10 biji lagi?? simpan bekas kecik...kot2 terasa nak makan b4 raya.kan..hehehehe.
Semalam tengok Kmar, ex-schoolmate post gambar biskut ni kat FB dia...kebetulan CW pun duk sibuk google resepi masa tu..almost resepinya sama..cuma ratio untuk tepung tu agak berbeza. CW suka resepi/adunan yang rangup..apalagi harus call sifu aka Ummi untuk tanya itu ini....... dan dapatlah resepi ni....gabungan resepi Kmar dan Ummi. =)
Bahan-bahan:
100 gm gula kastor halus
250 gm mentega
300 gm tepung gandum - diayak
120 gm tepung jagung - diayak
50 gm tepung kastad - diayak
1 biji kuning telur
1 sk esen vanilla
sprinkles/coklat urai
Cara-cara:
- Pukul mentega bersama gula kastor sehingga gebu
- Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastad
- Uli sehingga menjadi doh
- Sagat/parut doh menjadi halus
- Sudukan ke dalam acuan
- Taburkan sprinkles/coklat urai
- Bakar pada suhu 180, 15-20 minit
biasa tengok orang buat biskut ni letak cekelat rice kan? tapi CW letak pink sprinkles je...sebab tak jumpa plak cekelat rice time tu...jumpa2 pun lepas dah siap bakar...takpe la kan...CW buat kelainan sikit.....lain dari yang lain =)
sealed! time raya baru bleh bukak.. k =)
sedapnye. nanti hantar sikit ye.
ReplyDeletehehehe... ;) maceh
DeleteCw cayanggg akak biskut sarang semut ni tiap tahun wajib ada... mesti ada punyalah cuma rupanya lain sikit hhee.. wahh akak pun mood nak buat beskot raya dah mari dah ni..:)
ReplyDeleteyang ni versi semut betina kak... ;) girly2 pink gteww
Deletecik wan pos sebalang kat saya, nak buat maleh dah..hehehe
ReplyDeleteSaya tak pernah parut doh. Mesti seronok.
ReplyDeleteBelum pernah buat sendiri biskut sarang semut ni,selalu pi makan kat rumah org aje.hehehe
ReplyDeletebak mai sebalang cikwan =)
ReplyDeletehai cikwan... pernah jugak dulu buat sekali biskut sarang semut ni...seronok membuatnya walaupun tak berapa suka... masa nak memarut tu yang suka sangat...
ReplyDeletesalam cikwan..akk pun plan nk buat nie ..tp tunggu masa jew..pink2 cantik:)
ReplyDeleteCara2 tak lengkap.. bile Nak masokkan telor dan essence vanilla?
ReplyDeletemohon maaf. dan terima kasih. saya dah update.
Delete