Sumber Resepi: Azie Kitchen
Bahan-bahan:
1 pek tempe - hiris nipis dan goreng garing
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - tumbuk
Gula
Garam
Minyak untuk menumis
CW tambah; 1 batang serai, 1 labu bawang besar dan 3 tangkai cili api
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan pula bawang merah yang ditumbuk kasar, serai yang dihiris nipis, bawang besar serta cili api yang dipotong serong.
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan pula bawang merah yang ditumbuk kasar, serai yang dihiris nipis, bawang besar serta cili api yang dipotong serong.
Setelah wangi dan garing, masukkan gula. Gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis goreng. Gaul rata dan tutup api supaya tempe dan ikan bilis kekal rangup.
Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis goreng. Gaul rata dan tutup api supaya tempe dan ikan bilis kekal rangup.
anak akak baru je ckp time berbuka smlm dia suh akak buat sambal tempe ni.cuma tempe tak beli pun lg...
ReplyDeleteSaya suka tempe dan sambal bilis... meratah jer...
ReplyDeleteAssalam cikwan, ikan bilis dan tempel mcm ni memnag sedapkan, mkn sahur pun best je, kira pembuka selera, pedas2
ReplyDeleteHuih, Cik Wan! Ini PH punya fevret :) :) :)
ReplyDeletehai.. salam kenal,
ReplyDeletefollower no.356
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)
http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog