Monday, 17 December 2012

BLUEBERRY CHEESE CAKE



so sorry u all! lama betul CW menyepi.

but NOW. I,m back!

ok. tak nak cakap banyak. 

=))



CW dah cuba beberapa kali buat cheese cake. tapi kali ni, CW buat cara paling cepat dan mudah. 

selamat mencuba!


Bahan-bahan:

250 gm cream cheese
250 gm whipping cream
50 g blueberry yougurt
100 gm gula kastor
15 gm gelatin
60 ml air panas
blueberry filling/topping secukupnya
bekas kecil secukupnya

Cara-cara

  • Oleskan blueberry filling/topping pada bekas kecil. Untuk resepi ni CW gunakan 13 bekas kecil.
  • Campurkan cream cheese, whipping cream, yougurt dan gula kastor. Pukul sampai sebati, lebih kurang 10-15 minit, agak2 kembang sikit boleh matikan mixer. Kemudian, larutkan gelatin dengan air panas. Tuangkan ke dalam adunan cheese. Gaulkan sehingga sebati.
  • Tuangkan adunan cheese ke dalam bekas2 kecil tadi sehingga memenuhi 3/4 ruang setiap bekas. sejukkan di dalam peti ais, 30-1 jam.
  • Keluarkan dari peti ais dan letakkan blueberry topping.
  • Sedia dinikmati.
  • Ataupun simpan beberapa jam lagi di dalam peti ais untuk merasai lebih kenikmatan!









6 comments:

  1. senang kan klu dh masuk dlm bekas kecik2 camne..tinggl mkn jew..:)

    ReplyDelete
  2. Errmmm sedap. Nak try buat:) terima kasih Cik Wan berkongsi resepi. Jemput singgah tengok tudung Akel free shipping di nurhijabhouse.blogspot.com. :)

    ReplyDelete
  3. Salam CikWan, mummy favourite ni.... nak cuba lah this week end....
    mohon share ye Cikwan... TQ :)D

    ReplyDelete
  4. As salam..bestnya..menarik..boleh saya tahu kat mana boleh beli blueberry fruit filling? dah merata saya cari tapi tak jumpa..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..saya di kemaman.. kalau kat kemaman.boleh cari kat kedai FSB kat cukai utama.

      Delete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...