Wednesday, 19 December 2012

BAHULU MODEN


masih lagi segar dalam ingatan..dulu.. waktu kecil, CW selalu tolong Ummi "kepuk" adunan bahulu...caranya mudah. Dengan 1 "twirl whisk", tenaga dan tangan kecil ku..."kepuk" adunan telur itik dan gula sampai kembang... bakar plak guna cara tradisional, mau tak meleleh air mata duk tiup asap kayu api......

kenangan yang tak dapat dijual beli tu! biar masa berlalu, tapi kenangan akan terus abadi dalam ingatan.... 

Sekarang ni semua senang, mudah dan cepat. tak perlu bersusah payah, cuma kena rajin2kan diri. itu aje =)

Ni resepi Ummi CW. tapi CW dah ubah skit.... selamat mencuba! (=

Bahan-bahan:

2 cawan telur
2 1/2 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung
1 sk baking powder
1 sk esen pandan
sedikit pewarna hijau
sprinkle secukupnya
kismis hitam secukupnya

Cara-cara:

1. panaskan oven 180'.
2. Ayak tepung dan baking powder. ketepikan.
3. Pukul gula dan telur dan esen dengan kelajuan maksima sehingga kembang
4. Masukkan tepung - kaup balik sehingga sebati
5. Tuangkan ke dalam cup 3/4 penuh
6. Tabur sprinkle dan kismis.
7. bakar lebih kurang 15 ke 20 minit atau sehingga masak.













7 comments:

  1. salam Cw
    dah ada baulu moden ke, mudah dan senang kan sekarang ni akak pun ingat dulu buat baulu mesti sampai seharian kdg2 dua hari jugak haaa

    ReplyDelete
  2. Assalamulaikum..
    Ucu datang nak rasa bahulu moden...
    Dah follow 306

    ReplyDelete
  3. Akak suka baulu Tganu....yg colour brown tu....bila makan berderai

    ReplyDelete
  4. Salam CW.. Apa khabar.. Lama betul CW tak singgah umah akak.. Sibuk ya??
    Semakin meriah dapur CW sekarang ni.. keep it up dik..

    ReplyDelete
  5. Cute lah, macam cupcake. Mesti sedap, kan?

    ReplyDelete
  6. akak.. hamba br je ttgk comment akak kt blog hamba http://aida-inimgenaidiriku.blogspot.com/ ni.. hehehe... ni hamba br je follow... hehehe... sorry yek.. sbb hamba jarang on blog.. sll on fb je... hehehe... (^_^)

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...