Tuesday, 24 July 2012

MURTABAK KENTANG


Alhamdulillah, masuk hari ni dah 3 hari kita berpuasa bagi umat Islam. =) syukur masih berpeluang bertemu Ramadhan. Selamat berpuasa semua! Kali ni CW nak kongsikan resepi murtabak kentang yang pertama kali CW buat hasil bantuan Ummi dan kakak CW. Mudah je kawan2. jom tengok resepi kat bawah ni.

Bahan-bahan:

Untuk kulit (sama dengan roti canai)

1 1/2 cawan air
3 1/2 cawan gandum
2 sb susu pekat manis
2 sb gula
1/2 sk garam

  1. Campur semua bahan untuk kulit murtabak dan uli hinga tidak melekat pada tangan
  2. Uli hingga doh hingga lembut dan licin. Biarkan dlm 15 minit dan uli lagi.
  3. Bulat-bulatkan dan sapu sedikit marjerin supaya doh tak melekat antara satu sama lain 
  4. Rehatkan lebih kurang 5 jam sebelum canai
  5. Canaikan doh dengan sedikit minyak (seperti buat roti canai)
  6. letakkan campuran yang dan dikacau sebati (2-3 sb inti +1 biji telur) dan lipatkan seperti roti canai
  7. goreng sehingga masak
Untuk Inti

1 cawan isi ayam - dicincang
6 biji kentang - dipotong dadu dan direbus sehingga empuk
4 ulas bawang puting - dicincang
2 ulas bawang merah - dicincang
5 sb serbuk kari
2 labu bawang besar di potong nipis2
seikat daun sup - dicincang halus
telur secukupnya (1 biji untuk satu murtabak)
air, garam dan gula secukupnya

  1. tumiskan bawang putih dan bawang merah
  2. masukkan serbuk kari dan sedikit air
  3. masukkan kentang dan kacau sebati
  4. perasakan dengan garam dan gula
  5. sebatikan dan tutup api apabila semua nampak mesra
  6. masukkan bawang besar dan daun sup kacau sebati.
Untuk kuah/pencicah (campuran kesemua bahan)

1/2 cawan cuka makan
1 labu bawang besar - dihiris nipis
1/2 sk sirap/pewarna merah
gula dan garam secuupnya







9 comments:

  1. Dah lama tak makan murtabak. Rindu jugak.

    ReplyDelete
  2. Slmt berpuasa Cik Wan.sedapnya murtabak itu...masa di Msia antara yg tak miss beli sbb anak2 suka. dok jauh ni kena buat sendiri....nanti nak cuba resepi Cik Wan...

    ReplyDelete
  3. rindu lak nak berbuka puasa ngan murtabak malaysia.. hehe..

    ReplyDelete
  4. Rajin la pulak ber murtabak... Dah 3 hari puasa ni, Hubby akak beli aje murtabak kat Pasar Ramadhan... Sedap nampak murtabak CW tu... KAlau rumah sebelah menyebelah mesti dapat sepiring kan....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Cikwan

    Selamat menjlnkan ibadah puasa moga sihat selalu..nur tk pernah pulak mkn murtabak kentang...biasa daging aja lah..kat sini skrg nk cari yg sedap pun agak susah...dulu2 org jualan selalu pentingkan quality dari keuntungan...tul tk cikwan cayang?? Ok lah kak Nur minta izin salin resepi dulu ya..selamat berbuka sebentar lagi...eh lagi beberapa jam!!

    ReplyDelete
  6. salam ramadhan akak ucapkan wat cikwan sekeluarga ye!

    ReplyDelete
  7. salam cikwan..
    sungguh rajin adik akk nie..akk pun x tau nk buat murtabak nie tau..tabikk spring la..:)nampak sungguh sedapp.

    ReplyDelete
  8. sedapnya murtabak tu mesti sedap klau cikwan yg buat,akak selalu cicah kari jugak kalau murtabak ni bawang2 tak mainnn lah

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...