Ni kuih Asam Gumpal... kuih atau pemanis mulut yang paling CW suka semasa Ramadhan. Kuih ni yang memang CW tak jemu2 makan... Ummi CW kalau bulan puasa, memang hari2 buat sebab hantar untuk jualan di bazar Ramadhan... =)) kat Kelate dgn Ganu biasa jumpa kuih ni...kalau kat tempat lain CW kurang pasti...rasanya kat tempat lain, mesti lain namanya kan......
Bahan-bahan:
4 cawan sagu
8 cawan air panas
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang
1 helai daun pandan
2 sk halba
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya untuk masak inti kacang
daun pisang
Cara-cara:
Cara-cara:
- masakkan kacang hijau bersama air & gula sehingga empuk dan pecah.
- kacau sehingga kering. matikan api dan biarkan sehingga sejuk
- bulat2kan inti sebesar biji guli dan ketepikan
- rendamkan sagu bersama air panas (air yang betul2 mendidih). tunggu sehingga sejuk.
- kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
- Letakkan dalam kukusan yang di alas dengan foil atau daun pisang. Kukuskan sagu sehingga masak. 15-20 minit.
- untuk kuah, masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dan daun pandan sehingga mendidih.
- Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
- Sejukkan dan hidangkan
sedapnya cik wan.. kita pun suka jugak.. tp kita panggil sagupa.. lama dah tak buat.. malas nak kerjakan intinya tu.. hehe..
ReplyDeleteSalam kenal..sedap sam gumpal tu..lama dah x buat ni..singgah na follow..
ReplyDeleteCW, my feveret nih
ReplyDeletekuih bukak puasa yg wajib dibuat arwah tok sy..huhu kenangan mengusik jiwa. kat putrajaya susah nak dapattt!!!!!
ReplyDeleteAssalam cik wan, saya tak pernah mkn lagi kuih ni..1st time dgr ni. maybe sebelah utara ada jual tapi nama lain kot. teringin lak nk merasa:)
ReplyDeletetak penah dengar nama kuih ni=)
ReplyDeletetapi sago ni boleh buat mcam2 kan cikwan =)
Nice blog :)
ReplyDeletesalam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
Hi CW! First time tengok asam gumpal...rasa nak grab je dari skrin ni! :)
ReplyDeleteSelamat berpuasa dear!
pertama kali dgr nama asam gumpal..rupanye buat dari sagu + manis.sedap.
ReplyDeleteSlmt berhujung minggu Cikwan.akk belum pernah buat segumpal...rasa mcm susah nak letak intinya tp tengok org buat dan cik wan buat elok jadinya.
ReplyDeleteTahniah Cik Wan muncul di Majalah...ada wajah Cikwan...alahai rugi tak dpt menatap wajah cikwan.moga cikwan terus maju....
aduhaiiiiiiiiiii sedapnyyaaaaaaaa
ReplyDeletelammmmmmaaaaaaaa sgtttttt x makaaaaannnnn...uwaaaaaa
Dulu2 mak akak selalu buat...kalau di Kg dulu x buat pun boleh beli je.
Tapi kalu balik Ganu, selalunya waktu raya jer
banyak orang dok bukok kedai lagi.
salam Cik wan..
ReplyDeleteselalu buat sagu gula melaka jer.. ni pertama kali dengo asam gumpal..
bakpe la awok duk tepek gambor asang gupal tuh....kesian ke saye...saya duk jauh ni...tokleh nok makang....petang ni saya nok wat asang gupal ni...terima kasih la pasal awok bagi resepi...
ReplyDelete