masih lagi segar dalam ingatan..dulu.. waktu kecil, CW selalu tolong Ummi "kepuk" adunan bahulu...caranya mudah. Dengan 1 "twirl whisk", tenaga dan tangan kecil ku..."kepuk" adunan telur itik dan gula sampai kembang... bakar plak guna cara tradisional, mau tak meleleh air mata duk tiup asap kayu api......
kenangan yang tak dapat dijual beli tu! biar masa berlalu, tapi kenangan akan terus abadi dalam ingatan....
Sekarang ni semua senang, mudah dan cepat. tak perlu bersusah payah, cuma kena rajin2kan diri. itu aje =)
Ni resepi Ummi CW. tapi CW dah ubah skit.... selamat mencuba! (=
Bahan-bahan:
2 cawan telur
2 1/2 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung
1 sk baking powder
1 sk esen pandan
sedikit pewarna hijau
sprinkle secukupnya
kismis hitam secukupnya
Cara-cara:
1. panaskan oven 180'.
2. Ayak tepung dan baking powder. ketepikan.
3. Pukul gula dan telur dan esen dengan kelajuan maksima sehingga kembang
4. Masukkan tepung - kaup balik sehingga sebati
5. Tuangkan ke dalam cup 3/4 penuh
6. Tabur sprinkle dan kismis.
7. bakar lebih kurang 15 ke 20 minit atau sehingga masak.
Ni resepi Ummi CW. tapi CW dah ubah skit.... selamat mencuba! (=
Bahan-bahan:
2 cawan telur
2 1/2 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung
1 sk baking powder
1 sk esen pandan
sedikit pewarna hijau
sprinkle secukupnya
kismis hitam secukupnya
Cara-cara:
1. panaskan oven 180'.
2. Ayak tepung dan baking powder. ketepikan.
3. Pukul gula dan telur dan esen dengan kelajuan maksima sehingga kembang
4. Masukkan tepung - kaup balik sehingga sebati
5. Tuangkan ke dalam cup 3/4 penuh
6. Tabur sprinkle dan kismis.
7. bakar lebih kurang 15 ke 20 minit atau sehingga masak.