untuk acuan mini di atas: kukus 10 minit
kali ni CW masih menggunakan resepi yang sama dengan resepi ni: CHOCOLATE CUPCAKE WITH BUTTERCREAM. cuma yang ni CW gunakan 2 acuan, pertama seperti dalam gambar di atas. yang ke dua seperti di bawah.
untuk bekas bertutup: kukus 15 minit
Alhamdulillah..semua dah selamat CW agih2kan kepada kawan2..untuk Shila, Gnee dan kawan2 ofis diorang..untuk Sa (sempena birthday awak 31 Ogos) sorry ye!!!...bendera Malaysia saya hilang.. =(( Dan juga untuk tunang tersayang! =))
Sumber Resepi: Kak Ja
Bahan-bahan:
A
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair/susu segar
1 cawan gula kastor
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
C
3 biji telur
1 sk esen vanila
Cara-cara:
- campurkan kesemua bahan A. larutkan di atas api sederhana. matikan api.
- campurkan bahan C yang telah dipukul gebu ke dalam bahan A
- kemudian campurkan sedikit demi sedikit bahan B yang telah diayak
- kacau sebati
- tuangkan separuh penuh adunan tadi ke dalam cup
- kukus selama 10 - 15 minit
salam cik wan.....
ReplyDeletemmmm.....!!!!!sedapnya kek coklat tu....ni kek kesukaan anak2 kak yan tau.....!!!!
Hi Wan, masih Raya mood? Pass 6 biji kek untuk saya. hehehe...
ReplyDeleteSalam dari Amelia
miss u... ;)) ambik la u nak brape pun dear ;))
Deletesedapnye.. sya pun suka kek coklat ni.. moist..
ReplyDeletemmg sedap ni wan..takcukup satu cup masuk mulut akak..
ReplyDelete