Salam & selamat pagi kepada semua pengunjung blog CW. harapnya semua sihat, ceria dan gembira selalu. Walaupun mood yang di sini tak berapa nak ok, tapi tak mengapalah.....CW masih mampu memberi senyuman yang manis sambil menulis ni..kadang2 terfikir juga, nasib baik ada blog, sesekali bila terasa sedih, kesunyian, duka dan lara...ada juga tempat untuk melepaskan dan melupakan apa yang dilalui seharian..
nyah jauh2 perasan itu, tekanan dan semua unsur2 negatif.... please go away!
Berbalik kepada gambar di atas Nasi Minyak Hujan Panas, memang sesuai dengan keadaan CW sekarang, sekejap hujan, sekejap panas, sekejap berangin...sekejap rajin, sekejap malas. Sentisa berubah-ubah.....huhu..maka terhasil lah nasi minyak hujan panas and the geng.
Bahan-bahan:
Nasi Minyak
Untuk Nasi
2 cawan beras siam - basuh bersih dan toskan
3 cawan air
1 cawan susu segar
Pewarna kuning, merah dan hijau.
Untuk Tumisan
1 labu bawang besar - dimayang#
2 ulas bawang merah - dimayang#
3 ulas bawang putih - dimayang#
1/2 inci halia - dimayang#
1 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga cengkih*
2 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
2 helai daun pandan - disimpul#
2 sb minyak jagung/minyak masak
2 sb mentega/minyak sapi
garam secukupnya.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan cairkan mentega.
2. Tumiskan bahan yang bertanda * sehingga naik bau. kemudian tumiskan bahan yang
bertanda # sehingga wangi.
3. Masukkan beras, air, susu dan garam.kacau dan masak seperti memasak nasi biasa.
4. Bila air nasi dah kering dan hampir masak. titiskan pewarna2 satu persatu dan
biarkan seketika.
5. Apabila nasi dah betul2 masak. gembur2kan nasi tu dengan sudu.
Ayam masak merah / Ayam Pedas
Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
1 labu bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih
1 1/2 senduk cili kering yang di kisar
1 tangkai cili besar (dipotong serong)
1/2 labu bawang besar (dipotong bulat)
1 biji tomato (dipotong 6)
1 batang serai (dititik)
sedikit halia
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiram
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
sedikit air
Cara-cara:
- Bersihkan ayam dan toskan
- Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan lada kering yang kisar.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.
- Masukkan serai. Kemudian tambahkan sedikit air mengikut keperluan.
- Masukkan ayam, kacau sebati dan tunggu sehingga masak.
- Sebelum matikan api masukkan bawang besar yang dipotong bulat, bersama hirisan tomato. Kacau sehingga bawang masak/layu.
- Hidangkan.
Pajeri Nenas Kuning
Bahan-bahan:
1 buji nenas sederhana besar (dikupas dan dipotong dadu)
3/4 cawan gula (terpulang kepada selera masing-masing)
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk kunyit.
minyak untuk menumis
garam secukupnya
Untuk Tumisan:
1 batang kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Cara-cara:
- Tumis bahan-bahan menumis sehingga wangi.
- Masukkan air, gula dan garam serta serbuk kunyit.
- Masukkan nenas setelah air mendidih.
- Kacau dan biarkan sehingga masak.
- Hidangkan