Salam dan selamat sejahtera.
kali ni CW nak kongsikan resepi yang CW cuba minggu lepas. hasilnya memuaskan, walaupun sedikit cerewet sebab oven yang CW gunakan kecik, setup untuk water-bath tu tak berapa ok kot..so bahagian tengah kek kurang masak. apa2 pun kek ni sedap. =) Selamat mencuba!
SUMBER IDEA: FB MLONG TIPAH & KAK IZAH
1) UNTUK GULA HANGUS
2 sudu besar gula
CARA
- taburkan di dalam loyang kek, buat gula hangus - pastikan guna api perlahan
- setelah kesemua gula cair dan hangus, matikan api.
2) UNTUK KARAMEL (cikwan gunakan loyang 8'' - tebal untuk karamel lebih kurang 1 cm)
1 cawan susu sair
3/4 cawan susu pekat (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 sk esen vanila
3 biji telur
CARA
- panaskan pengukus yang berisi air, pastikan penutup kukusan dibalut dengan kain/aluminium foil
- campurkan kesemua bahan karamel
- kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih
- tapiskan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi
- kukuskan selama lebih kurang 20 minit atau sehingga masak (pastikan air kukusan betul-betul panas / menggelegak)
- boleh sediakan adunan untuk kek sementara menunggu karamel masak.
- setelah masak matikan api dan alihkan daripada kukusan
3) UNTUK KEK
BAHAN A
- setelah masak matikan api dan alihkan daripada kukusan
3) UNTUK KEK
BAHAN A
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair/susu segar
1 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis
3/4 cawan serbuk koko
BAHAN B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
BAHAN C
3 biji telur
1 sk esen vanila
CARA
- sediakan air di dalam bekas yang lebih besar untuk proses steam bake. letakkan di lapisan bawah di dalam oven.kemudian panaskan oven pada suhu 180 darjah.
- campurkan kesemua bahan A. larutkan di atas api sederhana. matikan api, dan biarkan ia sejuk.
- campurkan bahan C dan pukul sehingga gebu, kemudian masukkan ke dalam bahan A yang di larutkan tadi.
- campurkan bahan C dan pukul sehingga gebu, kemudian masukkan ke dalam bahan A yang di larutkan tadi.
- kemudian campurkan sedikit demi sedikit bahan B yang telah diayak. kacau sebati.
- tuangkan ke dalam loyang karamel yang telah masak tadi.
- masukkan ke dalam oven, dengan suhu 180 darjah, bakar selama 1 jam 10 minit ( atau sehingga masak)
- bila kek dah masak, sejukkan dan biarkan ia meregang dari tepi loyang
- terbalikkan kek di atas pinggan/alas kek yang sesuai
- sedia dinikmati =)
**(cikwan simpan dalam peti ais lebih kurang semalaman. hasilnya lebih enak)
- tuangkan ke dalam loyang karamel yang telah masak tadi.
- masukkan ke dalam oven, dengan suhu 180 darjah, bakar selama 1 jam 10 minit ( atau sehingga masak)
- bila kek dah masak, sejukkan dan biarkan ia meregang dari tepi loyang
- terbalikkan kek di atas pinggan/alas kek yang sesuai
- sedia dinikmati =)
**(cikwan simpan dalam peti ais lebih kurang semalaman. hasilnya lebih enak)
memang sedap ni...baru aje buat bbrp minggu lepas.
ReplyDelete