Assalamualaikum dan selamat sejahtera readers! CW sangat sibuk lately nih..lepas kawen, bercuti..masuk kerja 2 hari je..pastu almost a week berperang dengan final exam. now, im free! lalalalalala..
masih rasa kekok sebenarnya, lepas kawen... hidup memang totally change!
dari bangun pagi sampai tutup mata..dah tak boleh nak pentingkan diri sendiri...
tapi..yang penting, hidup lebih baik... gembira dan bahagia =)
OK.. jom layan resepi Puding Jagung ni dulu. resepi mudah, cepat dan sedap.
Bahan-bahan:
10 gm agar-agar serbuk
1200 ml air masak/tapis
1 1/2 cawan gula pasir
1 tin susu cair
2 sb tepung jagung
2 sb tepung kastad
1 sk pewarna kuning
1 tin jagung manis/krim jagung
Cara-cara:
- masak agar-agar serbuk bersama gula dan air
- bila semua dah larut, masukkan tepung jagung dan tepung kastad yang telah dibancuh dengan susu cair.
- masukkan krim jagung dan pewarna kuning
- bila dah agak pekat matikan api
- tuang/sejukkan ke dalam loyang.
- sejukkan di dalam peti ais.
puding jagung ni salah satu faveret suami CW. dia memang hantu puding! asal nama puding, yang ada agar2..semua dia suka..... kalau bagi onde2, kuih koci, tepung pelita... jangan harap dia nak makan.. hihihi..baguskan..sebab CW tak pandai sangat buat kuih tradisional ni...
Alhamdulillah, after 2 weeks kawen.. CW belum pernah gagal sediakan makan minum dia, terutamanya BF sebelum dia pegi keja, siap bungkus@tapau lagi..walaupun kadang2 hanyalah sekeping roti bakar atau sekeping roti canai segera.... :/
hmm..apepun, syukur sangat2...tuhan bagi CW kesihatan yang baik dan cukup ruang waktu untuk buat semua tu. harap2 semangat dan sikap ni akan kekal sampai bila2.. =))
Oh.sungguh manis rupanya hidup berumahtangga! hehehe.
Sekian.. laporan untuk harini. Jangan lupa cuba resepi Puding Jagung tu!
WAN,jom kita tukar..sini ada akok jagung panas2, best jgk dapt mkn puding sejuk2 nih hihi
ReplyDeleteakok..all time faveret ;)))suke3
Delete