200 g pisang
200 g tepung gandum - diayak
180 g gula halus
120 g mentega - dicairkan
3 biji telur
1 sk soda bikarbonat - diayak
1 sk baking powder - diayak
2 sk ovalette
3 sb susu cair
secubit garam
Cara-cara:
1.Panaskan kukusan (api sederhana)
2.Putar telur bersama ovalette hingga kembang
3.Blend pisang bersama gula halus, mentega cair, susu cair dan secubit garam
4.campurkan adunan 1 & 2.
5.masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan gaul sehingga sebati
6.tuangkan ke dalam acuan (CW guna acuan loaf)
7.kukus 35-40 minit atau sehingga masak (balut tudung kukusan dengan kain atau alaskan dengan aluminum foil)
pssssttt..jangan lupa like FB FANPAGE @Dapurcikwan ye
cik wan guna pisang apa ye, cantik je kaler kek pisang tu..
ReplyDeleteErmmm...marvelous....
ReplyDeleteBaru semalam cakap2 kat hubby dah lama tak makan kek pisang.. Hari ni tgk blog cik wan pulak aaawwww..!!!! Sedapnya
ReplyDeleteNampak sedapnya!
ReplyDeleteRajin Cik Wan kite nih. Macam ada coklat cip. Sedap!
ReplyDeleteLama nya x buat kek pisang ni..klu buat mmg laku..smpi x sempat posing pun.
ReplyDeleteWan mmg rajin..akk kn dh lama x mkn kek pisang..klu tringin akk bli jew..tp x sdop mne beli kn..
ReplyDelete