sape tau kuih ni? angkat tangan?? =) salah satu kuih negeri pantai timur, terutamanya di Kelantan & Terengganu...manis2 sedap.
Sumber Resepi: Chef Hanieliza
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
½ cawan gula mera/gula melaka/nissang
1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 s/t garam
Cara-cara:
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
½ cawan gula mera/gula melaka/nissang
1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 s/t garam
Cara-cara:
Lapisan Bawah
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas
1. Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.
*CW buat sedikit kelainan.. yang lapisan tengah tu CW tak letak gula merah
memang nama kuih nie tok aji serban yer?..tak pernah makan dan dengar namanye
ReplyDeletetau tauuu.. dah angkat tangan dahhh... acu ato sepiring ke kiteeee... hehe...
ReplyDeleterindunyer nak mkn kuih ni.... lebih sedap dari serimuka ni sebab kaya dengan telur.. kalau arwah tok buat letak telur lebih sikit... atasnya tu dah mcm sekaya telur..
salam cikwan
ReplyDeleteni ke tok aji serban tu macam pulut serimuka ja tu tapi serimuka kaler hijo kan tapi mmg sedap lah pulut ni akak suka janji ada pulut je heee
Saya orang Ganu tapi tak pernah pulak nampak kueh ni....Sure sedap. Kalau rajin nak cuba buat.
ReplyDeletehe..he.. pelik2 nama kuih cik wan.
ReplyDeletejujurnya akak tak pernah dengo he..he..
Dear, nmpk mcm ada 3 lapis la
ReplyDelete