2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 hingga 4 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya
secubit garam
gula secukupnya
2 sudu besar minyak & 2 sudu besar telur kuning - untuk disapu pada acuan kuih
Cara membuat:
Acuan 
- Panaskan acuan kuih cara dengan api perlahan.
 - Sapukan campuran telur dan minyak pada acuan.
 
Adunan 
- Blender daun pandan bersama santan, kemudian tapiskan.
 - Campurkan sedikit pewarna hijau mengikut keperluan.
 - Masukkan gandum, telur dan garam - kacau dan tapiskan supaya tidak berketul.
 - Masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan tadi.
 - Letakkan gula di tengah-tengah kuih, anggaran setengah sudu gula setiap biji.
 - Tutup acuan dengan tudung periuk yang bersesuaian.
 - Pastikan anda menggunakan api yang perlahan.
 - Angkat bila betul2 masak.
 - Hidangkan.
 
No comments:
Post a Comment