2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 hingga 4 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya
secubit garam
gula secukupnya
2 sudu besar minyak & 2 sudu besar telur kuning - untuk disapu pada acuan kuih
Cara membuat:
Acuan
- Panaskan acuan kuih cara dengan api perlahan.
- Sapukan campuran telur dan minyak pada acuan.
Adunan
- Blender daun pandan bersama santan, kemudian tapiskan.
- Campurkan sedikit pewarna hijau mengikut keperluan.
- Masukkan gandum, telur dan garam - kacau dan tapiskan supaya tidak berketul.
- Masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan tadi.
- Letakkan gula di tengah-tengah kuih, anggaran setengah sudu gula setiap biji.
- Tutup acuan dengan tudung periuk yang bersesuaian.
- Pastikan anda menggunakan api yang perlahan.
- Angkat bila betul2 masak.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment