Sunday 2 October 2011

KETUPAT SOTONG


Bahan-bahan:

1 tin susu beras pulut
12 ekor sotong
1 biji kelapa
2 ulas bawang merah
1 sudu kecil halba
sedikit hirisan halia
Sedikit garam
gula melaka secukupnya
lidi kelapa untuk penyemat

Cara-cara:
  1. Asingkan kepala sotong dan dibersihkan. 
  2. Perah kelapa, ambil santannya pekat dan cair. 
  3. Bersihkan beras pulut, kemudian tanakkan dengan santan cair sehingga masak.
  4. Setelah itu ambil pulut yang telah ditanak tadi kemudian isikan ke dalam perut sotong setelah itu sematkan hujung kepala sotong dengan lidi. 
  5. Aturkan sotong yang telah diisi dengan pulut tadi di dalam periuk 
  6. Setelah itu tuangkan sedikit santan cair dan masukkan bersama bawang merah, halia yang telah dimayang serta halba. 
  7. Masak sehingga mendidih setelah itu masukkan santan pekat, garam serta gula melaka secukup rasa. 
  8. Sementara itu kacau-kacaukan kuahnya supaya santan tidak pecah. 
  9. Bila sotong sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
  10.  



    No comments:

    Post a Comment

    lebih menarik

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...