1 tin susu beras pulut
12 ekor sotong
12 ekor sotong
1 biji kelapa
2 ulas bawang merah
1 sudu kecil halba
sedikit hirisan halia
Sedikit garam
gula melaka secukupnya
gula melaka secukupnya
lidi kelapa untuk penyemat
Cara-cara:
- Asingkan kepala sotong dan dibersihkan.
- Perah kelapa, ambil santannya pekat dan cair.
- Bersihkan beras pulut, kemudian tanakkan dengan santan cair sehingga masak.
- Setelah itu ambil pulut yang telah ditanak tadi kemudian isikan ke dalam perut sotong setelah itu sematkan hujung kepala sotong dengan lidi.
- Aturkan sotong yang telah diisi dengan pulut tadi di dalam periuk
- Setelah itu tuangkan sedikit santan cair dan masukkan bersama bawang merah, halia yang telah dimayang serta halba.
- Masak sehingga mendidih setelah itu masukkan santan pekat, garam serta gula melaka secukup rasa.
- Sementara itu kacau-kacaukan kuahnya supaya santan tidak pecah.
- Bila sotong sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment