1 tin susu beras pulut
12 ekor sotong
12 ekor sotong
1 biji kelapa
2 ulas bawang merah
1 sudu kecil halba
sedikit hirisan halia
Sedikit garam 
gula melaka secukupnya
gula melaka secukupnya
lidi kelapa untuk penyemat
Cara-cara:
- Asingkan kepala sotong dan dibersihkan.
 - Perah kelapa, ambil santannya pekat dan cair.
 - Bersihkan beras pulut, kemudian tanakkan dengan santan cair sehingga masak.
 - Setelah itu ambil pulut yang telah ditanak tadi kemudian isikan ke dalam perut sotong setelah itu sematkan hujung kepala sotong dengan lidi.
 - Aturkan sotong yang telah diisi dengan pulut tadi di dalam periuk
 - Setelah itu tuangkan sedikit santan cair dan masukkan bersama bawang merah, halia yang telah dimayang serta halba.
 - Masak sehingga mendidih setelah itu masukkan santan pekat, garam serta gula melaka secukup rasa.
 - Sementara itu kacau-kacaukan kuahnya supaya santan tidak pecah.
 - Bila sotong sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
 
No comments:
Post a Comment