Bahan A:
1.Ayam sebelah
2.Perapkan bersama (bwg besar + bwg putih + halia = blender)
3.Letak garam secukupnya pada ayam
4.Kukus ayam (utk amik air rebusan ayam)
5.Lepas siap kukus, gaulkan dgn sos tiram +kicap +minyak bijan
6.Ratakan n bakar atas non stick pan
Bahan B:
1.2 tin beras dibasuh n sejat
2.Amik air rebusan ayam tadi
2 tin beras = 5 tin air (beras siam)
2 tin beras = 2 tin air (beras biasa)
3.Dlm periuk nasi, tumis garing (bwg besar + halia + bwg putih =mayang halus) + 1 btg kayu manis
4.Masukkan stok ayam + beras yg disejat
5.Letakkan sedikit serbuk kunyit + daun pandan +1 btg serai yg diketuk
6.Bila air kering, renjiskan sedikit minyak bijan
Sambal Lada:
2 tin beras = 2 tin air (beras biasa)
3.Dlm periuk nasi, tumis garing (bwg besar + halia + bwg putih =mayang halus) + 1 btg kayu manis
4.Masukkan stok ayam + beras yg disejat
5.Letakkan sedikit serbuk kunyit + daun pandan +1 btg serai yg diketuk
6.Bila air kering, renjiskan sedikit minyak bijan
Sambal Lada:
1.4 biji lada besar + 2cm halia + 1bj tomato + 5 ulas bwg putih + 2sd bsr sos tomato = blenderkan
2.Letak 4 sd bsr cuka
3. Masakkan di atas api. letak garam + gula : sambal kena manis, baru sedap!
Kicap:
1.Kicap + Air + 1bj lada merah + halia + bwg putih = Blender
2.Masakkan di atas api.
Sup Ayam:
1.Tumis garing rempah kasar : 6 btg bunga cengkih, 2 bunga lawang, 1 buah pelaga, 1 btg kayu manis
2.Masukkan hirisan 1 ulas bwg besar, 5 ulas bwg putih,
3.Masuk air + ‘tulang2 ayam’
No comments:
Post a Comment