500 gram tepung pulut
5 sudu besar tepung beras 
4-5 helai daun pandan (blender bersama sedikit air dan tapiskan)
1 keping gula Melaka (dipotong dadu)
Air secukupnya (untuk adunan & merebus)
Kelapa parut
sedikit garam
Cara-cara
- Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.(untuk merebus)
 - Gaul tepung pulut dan tepung beras bersama air dan air daun pandan. Adunkan menjadi doh.
 - Ambil sedikit adunan, sebesar ibu jari dan bulatkan, kemudian leperkan dan letakkan gula melaka.
 - Bulatkan sekali lagi. Susun di dalam bekas, dan jarakkan supaya tidak melekat.
 - Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
 - Gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan dengan sedikit garam.
 - Hidangkan.
 
No comments:
Post a Comment