Sunday, 2 October 2011

ONDE-ONDE ATAU BUAH MELAKA


Bahan-bahan:

500 gram tepung pulut
5 sudu besar tepung beras
4-5 helai daun pandan (blender bersama sedikit air dan tapiskan)
1 keping gula Melaka (dipotong dadu)
Air secukupnya (untuk adunan & merebus)
Kelapa parut
sedikit garam

Cara-cara
  1. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.(untuk merebus)
  2. Gaul tepung pulut dan tepung beras bersama air dan air daun pandan. Adunkan menjadi doh.
  3. Ambil sedikit adunan, sebesar ibu jari dan bulatkan, kemudian leperkan dan letakkan gula melaka. 
  4. Bulatkan sekali lagi. Susun di dalam bekas, dan jarakkan supaya tidak melekat.
  5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
  6. Gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan dengan sedikit garam.
  7. Hidangkan.

    No comments:

    Post a Comment

    lebih menarik

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...