Tuesday 23 October 2012

MARBLE CHEESE BROWNIES



percubaan kedua buat brownies.
ni je rupa marble cheese brownies yang CW sempat snap... lepas potong2 tu lupa pulak nak snap pic.

yang kat bawah ni, kali pertama buat..terhangus bahagian cheese tu....


kesimpulannya kena pandai bermain dengan suhu dan masa oven.











Thursday 18 October 2012

BLENDED OREO CHEESE CAKE (MINI) STEP BY STEP


ok. dah selalu kan tengok CW post pasal cheese cake? selalunya CW buat strawberry dan mango cheese cake. kali ni CW cuba buat guna oreo. untuk koleksi cheese cake KLIK SINI

senang buat versi mini dalam bekas kecik2 gini.. yang penting elok je dalam bekas tu. kalau cair pun.. cair dalam bekas tu je :))


kepada yang nak mencuba: 

CW cuba tunjuk step by step.

mula2 cairkan 80gm butter. bila dah cair, matikan api.

sambil2 tu boleh blend 1 1/2 paket oreo. blenh halus ye..sebab yang ni untuk base. 

(CW guna 2 paket oreo untuk cheese cake ni. 1 1/2 paket untuk buat base, 1/2 lagi CW masukkan dalam adunan cheese)


lepas tu masukkan oreo tadi ke dalam butter yang dicairkan.


kacau sebati. abaikan tanganku yang comel tu ye. hehehehe


guna bekas yang besar skit, senang nak kacau.


sediakan bekas mini.


sudukan adunan base ke dalam bekas.. CW agak2 je..tak nak tebal sangat. at least boleh dapat 15 bekas.


ratakan base. kemudian tutup kemas dan masukkan ke dalam peti ais selama 30 -40 minit.


kemudian campurkan 250 gm cream cheese, 200 ml whipping cream, 270 gm yougurt perisa asli, 180 gm gula kastor, 2 sk esen vanilla. CW blend kesemua bahan tu. bila semua dah sebati, tuangkan ke dalam mangkuk atau bekas yang sesuai.


kemudian masukkan lebihan 1/2 paket oreo tadi... 

ikut citarasa masing2. kalau nak halus boleh blend skali dengan adunan cream cheese+oreo tu.


yang ni CW lupa nak snap pic. campurkan 15 gm gelatin ke dalam 60 ml air panas. bila gelatin larut, masukkan ke dalam adunan cheese. kacau sebati. kemudian tuangkan ke dalam bekas mini yang berisi base oreo tadi.

sejukkan dalam peti ais at least semalaman. tapi lagi lama lagi elok :))
terpulang kepada anda.



bila dah ready boleh hiaskan dengan kepingan oreo..

nyum...nyum..

SELAMAT MENCUBA

=))




Tuesday 16 October 2012

COTTON CHEESE CAKE


SUMBER RESEPI: CENDANA KASIH

kek ni pun pertama kali CW cuba buat. mula2 try beli yang dekat kedai...sedap! lepastu cuba2 cari resepi kat intenet..tak sangka pulak senang dan mudah. sekali buat dah ok. so, u all boleh la cuba ye =))




Sunday 14 October 2012

MARBLE CHEESE BROWNIES




Pertama kali CW buat brownies. terlebih masa plak bakar top layer tu (cheese layer).. tapi tetap rasa keenakan dan yang paling penting brownies ni licin sekelip mata! =)). CW sempat rasa 3 ketul je..selebihnya jadi santapan students masa majlis BBQ last week.



Tuesday 9 October 2012

KEK KARAMEL CHOC MOIST


Salam dan selamat sejahtera. 

kali ni CW nak kongsikan resepi yang CW cuba minggu lepas. hasilnya memuaskan, walaupun sedikit cerewet sebab oven yang CW gunakan kecik, setup untuk water-bath tu tak berapa ok kot..so bahagian tengah kek kurang masak. apa2 pun kek ni sedap. =) Selamat mencuba!


SUMBER IDEA: FB MLONG TIPAH & KAK IZAH



1) UNTUK GULA HANGUS

2 sudu besar gula

CARA

- taburkan di dalam loyang kek, buat gula hangus - pastikan guna api perlahan
- setelah kesemua gula cair dan hangus, matikan api.

2) UNTUK KARAMEL (cikwan gunakan loyang 8'' - tebal untuk karamel lebih kurang 1 cm)

1 cawan susu sair
3/4 cawan susu pekat (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 sk esen vanila
3 biji telur

CARA

- panaskan pengukus yang berisi air, pastikan penutup kukusan dibalut dengan kain/aluminium foil
- campurkan kesemua bahan karamel
- kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih
- tapiskan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi
- kukuskan selama lebih kurang 20 minit atau sehingga masak (pastikan air kukusan betul-betul panas  / menggelegak)

- boleh sediakan adunan untuk kek sementara menunggu karamel masak.
- setelah masak matikan api dan alihkan daripada kukusan

3) UNTUK KEK

BAHAN A

1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair/susu segar
1 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis
3/4 cawan serbuk koko

BAHAN B

1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat

BAHAN C

3 biji telur
1 sk esen vanila

CARA

- sediakan air di dalam bekas yang lebih besar untuk proses steam bake. letakkan di lapisan bawah di dalam oven.kemudian panaskan oven pada suhu 180 darjah.
- campurkan kesemua bahan A. larutkan di atas api sederhana. matikan api, dan biarkan ia sejuk.
- campurkan bahan C dan pukul sehingga gebu, kemudian masukkan ke dalam bahan A yang di larutkan tadi.
- kemudian campurkan sedikit demi sedikit bahan B yang telah diayak. kacau sebati.
- tuangkan ke dalam loyang karamel yang telah masak tadi.
- masukkan ke dalam oven, dengan suhu 180 darjah, bakar selama 1 jam 10 minit ( atau sehingga masak)
- bila kek dah masak, sejukkan dan biarkan ia meregang dari tepi loyang
- terbalikkan kek di atas pinggan/alas kek yang sesuai
- sedia dinikmati =)

**(cikwan simpan dalam peti ais lebih kurang semalaman. hasilnya lebih enak)








Thursday 4 October 2012

YANG DITUNGGU.. YEAY!



ALHAMDULILLAH...SYUKUR! 

CW dah terima email daripada pihak celcom. terima kasih tak terhingga kepada semua yang menyokong dan mengundi untuk CW. jasa anda semua amat CW hargai =))

tak sabar nak claim hp baru ^^


CW nak bg kek comel ni kat semua yang dah undi untuk CW.sebahagian CW dah agihkan minggu lepas.. yang dekat2 dulu. =))..yang jauh..boleh la tuntut bila datang terengganu...ok?









lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...