Wednesday 10 July 2013

KEK BATIK MARIE




assalamualaikum readers sekalian. menu apa berbuka hari ni?? :) masak yang sedap2 ye...



CW punya menu harini, ayam paprik dengan telur tumis/sambal...yang ni je bermain2 dalam kepala dari semalam.. kuih?? teringin nak buat onde2 atau buah melaka...tapi kelapa parutnya enggak ada! (kalau kat kampung comfirm mak yang buatkan... (T T) )nak habis kan apa yang ada kat rumah dulu..wiken ni baru nak shoping barang dapur.



Pssstttt...kek batik marie kat atas tu..CW buat last week..dah banyak kali buat kek batik guna resepi Kak Ummi ni (Boleh klik kat link ni: KEK BATIK MARIE) Kebetulan masa tu teringin sangat nak makan yang manis2.. so apa lagi, buat 1 adunan :)



SUMBER RESEPI: KAK UMMI HOME SWEET HOME

Bahan-bahan:

500 gm biskut marie - patah 4
250 gm butter
4 biji telor gred A - pukul sikit
3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
(boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
1/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan air
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil nescafe

Cara Membuat:
  • Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  • Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  • Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  • Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.






6 comments:

  1. kena buat ni...selamat berpuasa kak

    ReplyDelete
  2. kek batik marie ni kegemaran anak sulung akak.. selalu juga dia order..
    slmt berpuasa cik wan..

    ReplyDelete
  3. Hi CW, 1/4 cawan serbuk koko n air is meaning 1/4 cup? so little used for this cake? pls advice thanks

    k

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...