Salam semua..adik kakak! harini CW nak tunjuk biskut ye. ambik mood menjelang Ramadhan... :))
UPDATE:
Bahan-bahan;
200 gm tepung jagung
40 gm tepung jagung
240 m mentega
140 gm gula aising
280 gm eping jagung dikisar halus
1 sutu teh esen vanila
1 biji kuning telur
bunga cengkih untuk hiasan
acuan kertas saiz mini
Cara-cara;
- Ayakkan semua tepung gandum bersama tepung jagung.
- Pukul mentega bersama esen vanila dan gula aising sehingga lembut dan gebu.
- Masukkan adunan tepung dan serbuk emping jagung.
- Adunkan dan uli sehingga menjadi doh.
- Buatkan bebola kecil dan letakkan di dalam acuan kertas
- Sapukan dengan sedikit kuning telur dan lekatkan bunga cengkih di atasnya sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 180°c selama 15-20 minit.
- Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara
tunjuk gambar je?? kejam naaa tau hehehheee
ReplyDeletedah update tu kak ;))
DeleteHi Wan, menu akan datang untuk Hari Raya? Presentation cantik dan nampak sedappp... sekali ngap 10 biji takder problem, LOL
ReplyDeletehi sis..ok tak gambar...hari ni i blaja shoot ;)) sila ngap banyak2 naaaa ;))
Deletewahhhh dah masuk mood kuih raye D5 suker sgt best nyer dpt resepi nie leh tambah koleksi kuih raye nie ty ty ty ...
ReplyDelete;)) sila2...
DeleteSemangat raya dah menjelma ya...
ReplyDeletejeles tengok org tayang kuih raya je ;)) cw saje nak mencuba.
Deleteasslm Wan...xkan tunjuk gambo aje...xacik tau cmni..mne resepinye...
ReplyDeletedah update tu kak ;)
Deleteas salam cikwan...first time nyinggah sini...errr dah nak raya yer... sslo2 je saya nk ucapkan slamat ari raya ye... heee pstt pose tk abih ganti xleh ucap kuat2...heeheheh
ReplyDeletemaceh kak chah ;)) hehehe..nakal!
DeleteHi, So glad that you've dropped by my space & for the follow! Happy that you did, love your blog full with M'sian & asian delights; My bahasa a bit karat but hope you don't mind I tulis in English. Looking forward to tengok U punya Raya goodies coz I love kuih Raya too! Miss it so much! Have a nice day! :)
ReplyDeleteim happy too ;)) dun worry..i don't mind.. heheh..tak sangka u know bahasa...
DeleteAs'kum CW cayanggg... haaaa baru ada resipi hehhee..... dah mood raya nampaknya.. akak pun nak share resipi biskut lepas ni.. sebab bulan puasa nak Zzzz hehehee... buat amal... :))
ReplyDeletebagus kak ;))
Deleteai cikwan... dah kuar n3 sekut raya neh...
ReplyDeleteslow cheqsu ;))
Deletelaju bebenor menayang biskut raya... semangat raya lah ya... Akak dok fikir, emping jagung.. emping jagung... cornflakes rupanya... omputih gitu..
ReplyDeletehehe..alih bahasa kak ;)) kena laju...baru rajin skit nak puasa...
DeleteLapor diri, lapor diri sebab dah lama tak menjenguk. Siap ada bunga frangipani tu.
ReplyDeletehehehe...cw tau akak bz ;)) bunga tu petik depan pintu..
DeleteSalam CW..amboi semangat raya la ni..tayang sekut,meh kita pakat syer resepi sekut raya...
ReplyDeleteheheh..baru je jengok biskut kat blog kak iza ;))
DeleteAssalamualaikum CW
ReplyDeleteterima kasih ya sudi singgah ke blog Nur....maaf lambat nk balas
kunjungan....mmg sejak akhir2 nie dh jarang ngadap pc.....huhuhu
skrg ni mmg tengah mood nk menyambut ramadhan...insyaAllah moga kita bertemu dibulan suci itu....amiin.
Insyaallah. tak mengapa ;)) nanti datang lagi ye..
Deletesalam cik wan..wahhh mood raya nie..he hehe anto kt akk cikit..akk plan nk wt biskut jgk nie..tp masih tercari2 biskut apa yg akk nk try:)
ReplyDeleteerm...cari feel nak puasa ni kak... ;)) heheh
Delete