Puding karamel mini ni...order daripada Nadia. ala..yang order Strawberry Cheese Cake semalam.
Bahan-bahan:
1 tin susu cair*
1/4 cwn susu pekat manis*
1/4 cwn air*
3 biji telur*
1 sk nescafe* (cw suka dengan harum nescafe boleh juga gantikan dengan esen vanila)
5 sb gula (utk karamel)
5 sb air (utk karamel)
air untuk mengukus
Cara-cara:
- Panaskan air dalam kukusan.
- Untuk karamel, cairkan gula. guna api perlahan. bila gula dah cair dan bertukar perang bolehlah masukkan air. hati2 ye..bila gula dah cair, matikan api dan tuang ke dalam bekas mini.
- Untuk puding, campurkan kesemua bahan bertanda *. blend sehingga sebati.
- Tuangkan ke dalam bekas mini tadi. kukus 15 - 20 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan dalam peti ais.
Tips dan rujukan untuk masa akan datang.
** 1 adunan dapat 10 bekas mini. CW isi penuh.
** kalau guna nescafe adunan akan jadi berbuih dan terapung kat atas. kalau tak buang buih2 tu..hasilnya..akan banyak lubang2 udara. macam dalam gambar CW kat atas tu..yang belakang 2 dari bawah tu. banyak lubang2. yang kat depan....adunan ke-2. tu pun masih ada lubang2..sebab CW tak buang semua buih2 tu.
Terima kasih ye. lain kali order la lagi. boleh jumpa budak comel lagi. ingat tak budak comel? ada kat post sebelum ni.
sebenarnya E-bu nak bentuk macam ni...
tapi tak dapatla CW nak tunaikan sebab...mould ni limited...sory ye bu.
oooo dh ade oder yer...tahniah...semoga btmbh rezki tu..sedapnye...
ReplyDeletepasti baunya sedap.. ada nescafe..
ReplyDeleteayu akan save resepi.. thanks ya
whoa.. nmpak sedap..(: thanks untuk resepinya..;)
ReplyDeleteHi Cik Wan, pudding nampak sedappp..... kalu ada nescafe mesti harum dan yum yum...
ReplyDeleteSenang kalau dok dalam bekas kecik2 gini, time nak makan ambik je satu. Boleh buat stok lebih sikit....
ReplyDelete