Saturday, 9 June 2012

PUCUK PAKU GORENG BELACAN


Pucuk paku goreng belacan ni gandingan bersama Butter Prawn hari tu. =)


Bahan-bahan:


1 ikat pucuk paku
2 tangkai cili merah besar - potong serong
1 labu bawang besar - potong bulat
2 ulas bawang merah - ditumbuk*
2 ulas bawang putih - ditumbuk*
5 tangkai cili api - ditumbuk
3 cm belacan - ditumbuk*
minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya
sedikit air


Cara-cara:
  1. Potong pucuk paku. basuh bersih2 dan toskan.
  2. Tumiskan bahan * sehingga wangi
  3. Masukkan daun pucuk paku, cili merah, bawang besar, garam dan gula. Kacau rata.
  4. Masukkan air dan kacau lagi sehingga sayur lembut.
  5. Angkat dan hidangkan dalam pinggan.


8 comments:

  1. Uish sedapnya pucuk paku goreng belacan! One of my fav!!! :)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya makan dgn nasi panas2.

    ReplyDelete
  3. As'kum CW cayang akak muah muahhzzz.. ada lagi ke tak ni?? akak baru aje balik outstations tau ni.. terus singgah sini.. nak cikitt :))

    ReplyDelete
  4. Salam CW..memamg menyelerakan...my fav too....

    ReplyDelete
  5. sedapnya goreng belacan!my fav!

    ReplyDelete
  6. CW, my feveret ni tp dah lama tak memasak atau memakan nya pun. Susah nak dapat pucuk paku yang muda. Kalau kat kampung, cari sendiri pucuk paku. Nak kena cari pucuk paku lah

    ReplyDelete
  7. salam cik wan...sana sini jumpe sayur goreng blacan...mmg harus ku join ini..mmg pembuka selera kan!

    ReplyDelete
  8. Salam Cikwan...sedapnya sayur nie...lama tak makan...

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...