Sumber Resepi: Chef Hanieliza
Idea & Inspirasi: Kak Izzah Muffin Lover
Bahan-bahan;
Bahan A
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung (cw gantikan dengan 2 sb susu pekat)
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan
Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin (cw cairkan)
1 s/k bread softener
Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin
Cara-cara;
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung (cw gantikan dengan 2 sb susu pekat)
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan
Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin (cw cairkan)
1 s/k bread softener
Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin
Cara-cara;
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunak mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment