Saturday, 4 February 2012

ROJAK BETIK


Bahan-bahan:

10 ekor ikan selayang
1 biji betik sederhana (yang hampir masak @ kekuningan)
2 keping gula merah
1 sudu kecil belacan
1/2 cawan cuka makan
1 cawan air
5 sudu besar cili kering yang di kisar
garam dan gula secukup rasa
keropok goreng

Cara-cara:
  1. Kupas betik dan sagat isinya halus-halus. Ketepikan.
  2. Rebuskan ikan selayang, dan asingkan tulang. kemudian tumbuk isi ikan tadi sehingga lumat.
  3. Campurkan isi ikan bersama cuka dan cili kering.
  4. cairkan gula melaka bersama air, belacan, garam dan gula.
  5. Masukkan air manisan ke dalam isi ikan dan kacau hingga sebati.
  6. Hidangkan. Enak dimakan bersama keropok.
*boleh juga tambahkan hirisan nenas/ timun batang.

No comments:

Post a Comment

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...