Bahan-Bahan:
Nasi;
4 cawan beras (cw guna beras siam)
8 cawan air
sedikit hirisan halia
1 paket santan serbuk
1 helai daun pandan
secubit garam
Sambal Bilis;
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
1 1/2 senduk cili kering - direbus dan dikisar
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiramsedikit belacan
minyak untuk menumis
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
2 genggam ikan bilis yang dibersihkan dan di goreng garing
1 paket tempe yang dipotong dadu dan digoreng garing
2 biji ubi kentang yang dipotong dadu dan digoreng garingAyam goreng tandori;
sebelah ekor ayam dipotong dan dibersihkan
2 sudu besar rempah tandori
1 1/2 sudu kecil serbuk lada
2 sudu besar tepung goreng tempura
1 sudu besar bawang merah yang dikisar
1 sudu besar bawang putih yang dikisar
gula, dan perasa secukupnya
Cara-Cara;
- basuh beras, toskan. kemudian masakkan bersama semua bahan lain.
- perapkan ayam bersama bahan-bahan perapan seperti di atas
- untuk sambal, tumiskan semua bawang, cili kering sehingga naik bau
- masukkan sos tomato, sos cili serta sos tiram dan belacan - kacau
- masukkan sedikit air - kacau lagi. Perasakan dengan garam dan gula
- kemudian masukkan ikan bilis, tempe dan kentang yang telah di goreng - kacau.
- Matikan api setelah semua bahan nampak mesra.
- Hidangkan bersama nasi yang telah siap dimasak, dan ayam goeng tandori.
- boleh tambahkan telur rebus & hirisan timun.
No comments:
Post a Comment