Monday, 20 February 2012

NASI LEMAK ALA CIKWAN

 

Bahan-Bahan:

Nasi;
4 cawan beras (cw guna beras siam)
8 cawan air
sedikit hirisan halia
1 paket santan serbuk 
1 helai daun pandan
secubit garam

Sambal Bilis;
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
1 1/2 senduk cili kering - direbus dan dikisar
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiram
sedikit belacan 
minyak untuk menumis
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
2 genggam ikan bilis yang dibersihkan dan di goreng garing
1 paket tempe yang dipotong dadu dan digoreng garing
2 biji ubi kentang yang dipotong dadu dan digoreng garing

Ayam goreng tandori;
sebelah ekor ayam dipotong dan dibersihkan
2 sudu besar rempah tandori
1 1/2 sudu kecil serbuk lada
2 sudu besar tepung goreng tempura
1 sudu besar bawang merah yang dikisar
1 sudu besar bawang putih yang dikisar
gula, dan perasa secukupnya
 
Cara-Cara;
  1. basuh beras, toskan. kemudian masakkan bersama semua bahan lain.
  2. perapkan ayam bersama bahan-bahan perapan seperti di atas
  3. untuk sambal, tumiskan semua bawang, cili kering sehingga naik bau
  4. masukkan sos tomato, sos cili serta sos tiram dan belacan - kacau 
  5. masukkan sedikit air - kacau lagi. Perasakan dengan garam dan gula
  6. kemudian masukkan ikan bilis, tempe dan kentang yang telah di goreng - kacau.
  7. Matikan api setelah semua bahan nampak mesra.
  8. Hidangkan bersama nasi yang telah siap dimasak, dan ayam goeng tandori.
  9. boleh tambahkan telur rebus & hirisan timun.


No comments:

Post a Comment

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...