Thursday 31 January 2013

PUDING TEMBIKAI


dah banyak kali buat puding ni.. tapi rasanya CW belum pernah share kat sini.

sesiapa yang nak mencuba, boleh la buat kat rumah ye.



Bahan-bahan:

20 gm serbuk agar2
8 cawan air
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
2 cawan susu cair
4 keping roti
1 biji telur
4 sudu besar mentega
1 sk esen vanila
pewarna merah, kuning dan hijau secukupnya
bijan hitam secukupnya


Cara-cara:

1. masak agar2 bersama air dan gula
2. campurkan susu pekat, susu cair, roti mentega dan esen vanila - blend sehingga hancur/halus
3. masukkan bahan yang di blend ke dalam adunan agar2 - kacau sehingga mendidih
4. ambik lebih kurang 800 ml campuran yang telah mendidih tadi dan campurkan dengan pewarna hijau (untuk base). bakinya dibiarkan di atas api yang kecil. kacau supaya tidak mengeras.
5. tuangkan ke dalam 2 bekas berbeza (400 ml setiap bekas)
6. sejukkan di dalam freezer lebih kurang 5-10 minit
7. ambik lagi campuran tadi lebih kurang 400 ml
8. tuangkan ke atas base berwarna hijau tadi (200 ml setiap bekas). peringatan: pastikan base tu betul2 keras.
9. ulang langkah 6
10. lebihan campuran tadi dibahagikan kepada 2. warnakan dengan pewarna kuning dan merah. masukkan bijan hitam dan kacau.
11. tuangkan ke atas lapisan ke dua tadi. 1 bekas dengan warna merah dan 1 bekas lagi dengan warna kuning.



SELAMAT MENCUBA! =)



3 comments:

  1. Cuaca panas sekarang enaknya berpuding....haha sedap pulak bahasa ni : )... fresh nampak tmbikai tu cwan.

    ReplyDelete
  2. Aslmkum Cik Wan
    nampak menarik puding tembikai ni...warna kuning cantik...merahpun cantik...

    ReplyDelete
  3. cantik kalernya dik... very soft.. menyentuh kalbu gitu....

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...