Saturday, 16 June 2012

MACAROON


semalam lepas balik je kelas terus buat ni...masa dalam kereta lagi terfikir untuk buat macaroon. serbuk badam pun dah ready. dah 2 minggu CW beli. 


masa part nak ayak serbuk badam tu...terperasan la...badam tu tak berapa nak 'serbuk' rupanya....teksturnya sedikit kasar... malas punya pasal CW tak ayak pun. terus campur dengan gula icing. masa mix bahan2 tetiba rasa menyesal plak sebab tak blend dulu serbuk badam tu...so agak berpasir la adunan tu....tapi teruskan aje...


bila selesai semua.dah dot2 atas baking paper tu..baru la rasa lega..sebab permukaan dot2 tu licin je..takde plak nampak berpasir...excited sangat tunggu macaroon tu kering..sampai 2 3 kali sentuh...=)) 


dan selepas 15 minit dalam oven....hasilnya...dan nampak kaki macaroon tu ada...elok je CW tengok dari luar.....


tapi bila dah bawak keluar.... mak aih...macam2 pattern bulat ada.....ada bulat besar..bulat kecik..adeh!


dan di bawah ni adalah macaroon yang diberi nama macaroon si buruk rupa.... =( tunjuk 2 je la ek...yang lain2 tu...taknak glamer..sebab mereka tau mereka tak cantik. huhuhu. yang 2 ni kira ok la...




tak mengapalah...walaupun agak kecewa....harus untuk tidak berputus asa dan akan mencuba untuk kali ke-2.. senyum. ;))




peringatan untuk diri sendiri
**pastikan serbuk badam halus & ayakkan
**pastikan jarak antara dot2 tu 3 cm ke atas. lagi jauh lagi baik. sebab macaroon tu akan kembang
**dot2 kan dengan teliti, kemas.
**suhu oven jgn terlampau panas. suhu sesuai 140-150 darjah celcius.
**bila dah masak. rehatkan dulu dalam oven... jgn terus keluarkan. kalau tak permukaan macaroon yang licin tu...tetiba mengecut.

24 comments:

  1. Hi Wan, warna macaroon manyak menarik. I tengok mac you ok, ada "skirting". Try lagi sekali mesti 100% perfect.

    So far I tak pernah wat lagi aysik postpone nanti dulu. So I pun taktau I punya boleh jadi tak.

    List semakin panjang, masa tak cukup so nanti dulu lah. hahaha

    Have a nice weekend. Bye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i sedih tau sis..punya la i excited nak buat...then hasilnya biasa2 je..biasa kalau i terlebih excited hasilnya mesti i puas hati...biasala..itu lah..nasib tak sentiasa menyebelahi kita ;))

      u buat cantik2 tau!mesti cuba,, ;))

      Delete
  2. awak buat macs ya cikwan... cheq sue dah 5 kali buat tak dapat lagi bentuk camtu tau...tengah nak buat jugak tapi too bz sekarang ni... (-_-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. omg :o dah 5x?? tabik la... memang cheq sue tak putus asa! ;))

      Delete
  3. CW cayang mucuk wangi akak muahzzz bior buruk ruper tak per tak pe.. yang penting rasa enak... kan kan.. waduh rajinnya.. kak sha pernah buat macaroons belajar dengan chef.. jadi memang cantik dan hasilnya.. tanda kat tangan akak sampai laa kekal! kalau jumpa nanti akak tunjuk! dah macam tanda lahir pun ada huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bermacam krim i dah guna.. ianya tak berkesan langsung! *wah mood macam eklan* hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) nasib baik dah kawen...kalau tak kurang 1000... tunjuk tau nanti.

      Delete
  4. cikwan sayang akak pun berangan2 je nak buat macaroon tapi belum terbuat lagi entah cemana lah agaknya kalau akak yg buat ya,tapi dalam hati mmg dah berniat lama dah nak buat smpai skrg belum lagi sampai hajat tu heee
    ok jugak tu next time mesti jadi sbb dah ada pengalaman kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila cuba kak noor..cikwan nak cuba lg nanti bila free2 dan mood rajin datang ;))

      Delete
  5. salam cik wan....

    rupa tak ada tapi rasa sedap kan...
    at least berani gak cik wan try.. akak memang tak berani nak try lagi takut tak jadi ferus menonggeng ler nanti ahakss.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..boleh la kak..stakat nak masuk mulut cikwan ni...cuba jaya je tu...tapi tak berjaya... huhuhu

      Delete
  6. Salam CW,percubaan yg bagus.kalau x cuba sampai bila x taukan.Akak pun ada try gak ,sama la macam CW,x menjadi..langsung malu nak tayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh kak ;))takpe..sama2 keep on trying..

      Delete
  7. buruk ke? xpe..janji sedap dan kaler dia mengancam u! hehe...CW guna nutella ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu... ;)) takpe..nak cuba lg nanti.. a ah..CW guna nutella.

      Delete
  8. Salam.. Terima kasih Cik Wan sebab sudi follow blog Nur..

    Walaupun rupanya tak seberapa, tentu rasanya sedap.. Warnanya menarik!

    ReplyDelete
  9. Cik Wan, asal boleh nyam nyam, dah. Saya ni tak berani nak cuba macaroon, penakut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;)) hehehe..tu la..kena cuba nanti ye.

      Delete
  10. Terus cuba dan cuba lagi...

    Anak bongsu akak, suka bangat macaroon... cantik kaler biru tu dik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh kak...cw tak suka sangat..saje nak mencuba ;)

      Delete
  11. wahhh rajinya adik akk nie..akk pernah jgk cuba tp x jadi cantik la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...sama cuba lg ye akak ku ;))

      Delete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...