Sunday, 15 January 2012

AYAM MASAK MERAH

 
Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
1 labu bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih
1 1/2 senduk cili kering yang di kisar
1 tangkai cili besar (dipotong serong)
1/2 labu bawang besar (dipotong bulat)
1 biji tomato (dipotong 6)
1 batang serai (dititik)
sedikit halia
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiram
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
sedikit air

Cara-cara:
  1. Bersihkan ayam dan toskan
  2. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada kering yang kisar.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.
  5. Masukkan serai. Kemudian tambahkan sedikit air mengikut keperluan.
  6. Masukkan ayam, kacau sebati dan tunggu sehingga masak. 
  7. Sebelum matikan api masukkan bawang besar yang dipotong bulat, bersama hirisan tomato. Kacau sehingga bawang masak/layu.
  8. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...