Monday 16 January 2012

CAKOI

 * cakoi sebenarnya panjang-panjang. tapi yang ni CW buat versi untuk menggalakkan anak2 buah makan. so kena buat shape yang menarik. baru diorang makan dan habiskan. =)

Sumber Resepi: Kak Ros Jintan Manis

Bahan-bahan:

400gm tpg gandum
1 cawan air
1 sudu besar marjerin (cairkan)
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur ( ros campur sekali putih telur tu)
2 sudu teh yis kering (mauripan)
1/2 sudu teh soda bikerbonat
minyak utk goreng

Cara-cara:
  1. Campur semua sekali kecuali tepung. kacau sebati.
  2. Pastu masukkan tepung sket2 dan uli lagi. kalu agak2 macam lembik sangat sampai susah nak uli,tambah tepung sket lagi hehe...biasa la edit2 nih... 
  3. Kalu ikut cara betul kena uli sampai tak melekat.tapi akak dah tak larat..tinggalkan je...agak2 lebih dari setengah jam bleh le uli lagi..tabur sket tepung untuk mudahkan.
  4. Canai agak2 4-5cm memanjang..potong memendek anggaran 1-1.5 inci. nak cantumkan dua cakoi tu,basahkan lidi n gores kat tengah2 cakoi pertama.just nak bagi dia melekat je.pastu amik 1 lagi dan letak atasnya. (CW hanya canai dan tekap dgn penekap bentuk bintang / cookie cutter)
  5. bila minyak dah panas,baru angkat cakoi tadi n tarik sket sebelum buh dalam minyak..sebab tu dia nampak panjang. saiz asal setengah je dari tu hehe.
 (Tambahan: CW biarkan doh lebih kurang 2 jam (bertutup) sebelum mencanai)


selepas dibiarkan 2 jam

No comments:

Post a Comment

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...