Sunday, 15 January 2012

KETAM MASAK LEMAK CILI API

 
Bahan-bahan:
1 kg ketam (CW potong 2, bersih dan toskan)
7-8 ulas bawang merah / 1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
15 tangkai cili padi (dikisar)

1 kotak santan segera
3 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
Sedikit kunyit hidup (dikisar)
Sedikit lengkuas (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

Cara-cara:
  1. Tumis semua bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau
  2. Masukkan serai dan daun kunyit
  3. Kemudian, masukkan santan dan air, mengikut kepekatan yang diinginkan
  4. Kacau sehingga mendidih.
  5. Masukkan ketam.
  6. Perasakan dengan garam dan gula
  7. Tunggu sehingga ketam masak. Hidangkan.





No comments:

Post a Comment

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...