Bahan-bahan:
1 kg ketam (CW potong 2, bersih dan toskan)
7-8 ulas bawang merah / 1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
15 tangkai cili padi (dikisar)1 kotak santan segera
3 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
Sedikit kunyit hidup (dikisar)
Sedikit lengkuas (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
Cara-cara:
- Tumis semua bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau
- Masukkan serai dan daun kunyit
- Kemudian, masukkan santan dan air, mengikut kepekatan yang diinginkan
- Kacau sehingga mendidih.
- Masukkan ketam.
- Perasakan dengan garam dan gula
- Tunggu sehingga ketam masak. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment