Monday, 16 January 2012

KUIH KETAYAP @ KUIH GULUNG


Bahan-bahan:

Bahan Kulit
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam

Bahan inti:
150 gm gula merah
3 s/b gula biasa
1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
½ biji kelapa parut muda

Cara-cara: 
  1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk. 
  2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
  3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
  4. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
  5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
  6. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
  7. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
  8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
  9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...