Sumber resepi: Fotopages chef Hanielieza
Bahan-bahan:
Bahan Kulit
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam
Bahan inti:
150 gm gula merah
3 s/b gula biasa
1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
½ biji kelapa parut muda
Cara-cara:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam
Bahan inti:
150 gm gula merah
3 s/b gula biasa
1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
½ biji kelapa parut muda
Cara-cara:
- Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
- Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
- Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
- Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
- Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
- Setelah masak, angkat dan ketepikan.
- Masukkan inti di tengah-tengahnya.
- Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
- Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment