versi asam pedas kuning.. =)
lada merah hijau memang tak berani nak masuk periuk banyak2... hahaha..sebenarnya,
tak bleh makan pedas2 ni....buasir! silap makan..tanggung la akibat.
lada merah hijau memang tak berani nak masuk periuk banyak2... hahaha..sebenarnya,
tak bleh makan pedas2 ni....buasir! silap makan..tanggung la akibat.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tilapia dibersihkan dan dipotong empat bahagian
5 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
1 senduk cili mesin
1 sk serbuk kunyit
1 ikat daun kesum*
2 batang bunga kantan
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 keping asam keping
gula dan garam secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya
bendi jika suka.
semua yang ber*ditumbuk
Cara-cara:
- tumiskan semua bahan yang ditumbuk, cili mesin, serbuk kunyit sehingga naik bau.
- masukkan air, daun kesum, bunga kantan, asam keping dan bendi.
- bila dah menggelegak, masukkan ikan.perasakan dengan gula dan garam.
- perlahan kan api biar kuah sedikit kering.
- hidangkan
salam cik wan..
ReplyDeletemakan dengan bubur yang balQis masak semalam memang superb ni hi...hi...
tunggu na sat lagi balQis sampai...
tq balqis... =) hehe..tunggguuuuuu
Deleteasslm CikWan...dh lama xsinggah ke sini...hihihi...lauk tu hubby QH yg suka tau...kalau dia nmpk ni mesti suruh buatkan...QH ikan talapia ni xbpe suka sgt...xtau nape...hihi
ReplyDeleteCikwan lama tak update..bz je manjang...kak QH rugila..sedap tau tilapia..lagi sedap kalau goreng garing... =)
DeleteLAju post N3 nampaknya.. Awat asam pedas CW tak merah... udah nampak macam singgang pulak... Ikan tu mengancam betul...
ReplyDeleteversi tak suka pedas kak...lada pun tak berani nak masuk dalam periuk =)
Deletewow..!! sedapnya ikan tilapia merah ni..
ReplyDeletefeberet maklong ni.. lama lagilah nak merasa ikan ni..
huhu.. terima kasih follow maklong..
mekasih jugak maklong.. =)
DeleteCik Wan... Cik wannn... <<< suara mendayu nooo.. nak sikit... suka betul laa dengan lauk ala kuah terang benderang gituuuuuuuuuu
ReplyDeleteasam pedas kak sha..sy ingat lg dlm MC..perghhh! terbaik!! =)
Delete