Wednesday, 28 March 2012

AISKRIM GORENG - THE MAKING

mula-mula ambik sekeping roti dan gelekkan dengan penggelek kuih. CW pakai gelas je. buat satu demi satu ye.

Next, scoopkan aiskrim yang disukai dan letakkan ke atas roti..CW guna aiskrim coklat...berpada-pada bila letak kuantiti aiskrim tu..dan jangan terlalu banyak. nanti susah nak tangkupkan.

kemudian, ambik sekeping lagi roti yang dah digelek, letakkan ke atas aiskrim. tangkupkan dengan menggunakan gelas. tekan-tekan sikit biar roti yang ada aiskrim tu putus dari lebihan tepi roti tu. 

pastikan jugak, roti yang ada aiskrim tu bercatum..kalau tak aiskrim akan meleleh keluar.

 lebihan roti tu, jangan buang k..nanti boleh buat puding roti ke..bingka roti ke..membazir je kan kalau dibuang..


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

dan inilah rupa dia! simpan dalam peti 3-4 jam sebelum di goreng.

 

special thanks to Kak Marsita@Mengkuang Berduri kerana membantu CW menjadi jurugambar tak bertauliah

jangan marah ye U!
 nanti i bagi upah aiskrim goreng kat U ye =)





10 comments:

  1. wahh rajinya..:) selalunya beli jew jer x pernah buat lg nie.:)

    ReplyDelete
  2. Wahhhhhh... bestnya nanti nak cubaaaaa... tq cik wan...:))) muahh

    ReplyDelete
  3. xgoreng lg ker aiskrim tu...hehehe...QH dh penah buat tp xcntik cengini...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum goreng lagi tu kak..kalau goreng..rasa lagi sedap..roti tu garing2 gitu.. =)

      Delete
  4. walam wan.. wan pun ada blog masak2 ya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nor! k.nor mentor wan..terinspirasi tengok blog2 masakan.. so wujud la dapurcikwan ni.thanks kak nor =)

      Delete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...