Sumber Resepi: Ida Rahayu@myresepi.com
Bahan-bahan:
500 gram tepung gandum
1 peket mauripan yeast
1/2 cawan gula
1 sudu teh garam
1/2 cawan minyak masak
Air secukupnya
1 biji telur (tak nak pun takper)
1 peket mauripan yeast
1/2 cawan gula
1 sudu teh garam
1/2 cawan minyak masak
Air secukupnya
1 biji telur (tak nak pun takper)
(CW tambahkan 3 paket 3 in 1 nesvita)
CW pukul 1 biji telur untuk disapukan ke atas roti sebelum dibakar
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan dan uli dengan air sehingga tidak melekit
- Biarkan doh selama 30 minit
- Dengan menggunakan penggelek (rolling pin), leperkan doh dan bentuk semula menjadi bentul asal(membulat).
- Biarkan selama 20 minit dan boleh dibentuk ke dalam acuan yg disukai.
- Bakar selama 20 minit atau sehingga masak pada suhu 180 darjah celcius.
doh roti selepas diuli dan dibiarkan/direhatkan selama lebih kurang 30 minit
doh yang dibulatkan dan disusun ke dalam acuan
setelah direhatkan 20 minit, sapukan telur ke atas doh..kemudian bakar..kemuadian....hasilnya,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
roti bam bam... =)
gebussss .... hehehe.. u know, i know...
ReplyDeletehahaha..ok..we know, actually 1st time meroti..tak sangka..senang je rupenya... =)
Delete