Sunday, 11 March 2012

ROTI SIMPLE



Bahan-bahan:

500 gram tepung gandum
1 peket mauripan yeast
1/2 cawan gula
1 sudu teh garam
1/2 cawan minyak masak
Air secukupnya
1 biji telur (tak nak pun takper) 
(CW tambahkan 3 paket 3 in 1 nesvita)
CW pukul 1 biji telur untuk disapukan ke atas roti sebelum dibakar

Cara-cara:

  1. Campurkan kesemua bahan dan uli dengan air sehingga tidak melekit
  2. Biarkan doh selama 30 minit
  3. Dengan menggunakan penggelek (rolling pin), leperkan doh dan bentuk semula menjadi bentul asal(membulat).
  4. Biarkan selama 20 minit dan boleh dibentuk ke dalam acuan yg disukai.
  5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak pada suhu 180 darjah celcius.  


doh roti selepas diuli dan dibiarkan/direhatkan selama lebih kurang 30 minit

 
 doh yang dibulatkan dan disusun ke dalam acuan 

 
 setelah direhatkan 20 minit, sapukan telur ke atas doh..kemudian bakar..kemuadian....hasilnya,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
roti bam bam... =)


2 comments:

  1. gebussss .... hehehe.. u know, i know...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ok..we know, actually 1st time meroti..tak sangka..senang je rupenya... =)

      Delete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...