Tuesday, 27 March 2012

BUNGA NASI KERABU ATAU BUNGA TELANG

THE ORIGINAL BLUE!

haa..hari ni kita taip entry biru2 skit ok??..sape pernah tengok bunga ni?? 

ni lah rupa bunga nasi kerabu atau nama lain, bunga telang, atau bunga kacang telang. biasa kalau guna bunga ni,..cantik je warna biru nasi tu..warna asli tak sama dengan warna pewarna yang jual kat kedai tu.. =)

bunga ni mak CW yang tanam. elok je merimbun kat kat tepi2 pagar rumah..
kalau nak buat nasi kerabu, ambik 2, 3, 4 kuntum.bersihkan..then masak sekali dengan nasi.. takpun kalau nak serata je warna biru kebiruan tu..rebuskan atau rendamkan ke dalam air panas..then air tu ambik buat masak nasi..

siapa yang berminat nak benih bunga (benih dia ala2 kacang buncis), boleh pm di facebook 

https://www.facebook.com/wan.mardziyyah

untuk resepi nasi kerabu boleh klik kat sini. =)




21 comments:

  1. Salam perkenalan dari sy...
    Dulu2 sy x tau pun yg nasi warna biru tu rupenya dari bunga telang sbb sy igtkn nasi tu biru sbb buh pewarna hihihi...

    psttt...kat kedai bunga ada tak jual bunga telang ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..rasenya kat kedai bunga tak jual kak =)hihi..

      Delete
  2. akak nk.. nnt contat akak kt fb norlieharumaini ye..

    ReplyDelete
  3. cantiknya bunga tue..camgtu ea buganya..slama nie x tau..mkn nasi kerabu jew tau..:) nk jgk benihnya..:)

    ReplyDelete
  4. Salam CW. Sya buat nasi kerabu guna pewarna biru star brand je. Tak tau nak dapat mana bunga ni.
    Agak2, hidup/ boleh ke tanam dalam pasu( sebab dok umah kondo).

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la CW pun.. hari tu guna star brand =) kalau akak nak CW boleh poskan benihnya. Insyaallah hidup.

      Delete
  5. Cik wan,dilla teringin nk tanam.lama dh nk cari benihnya tp tnye kt kedai dorg pun tak tau.Emel dilla dillaycc@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum akak, sy tengah mencari bunganya. Akak jual x? atau tahu x kt mana boleh beli bunga ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..boleh contact kat email cikwan dapurcikwan@yahoo.com..kalau dah email bagi tau ye..

      Delete
    2. akak, sy dh emel..

      Delete
  7. Sukalah nk tanam bunga ni. Huby suka nasi biru... Mintak benih boleh kak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. email kat dapurcikwan.blogspot.com

      Delete
  8. Salam cik kak...

    Sy teringin hendak menanam pokok telang ni...mcm mane sy nk dapatkn benih ni ye? Hope to hear good news from you... u can email me hiskichna7966@gmail.com

    Salam

    ReplyDelete
  9. CM,

    Nak benih bunga nih..

    Noraliza Awaludin
    No. 24, Jln Bendi (24/15)
    Seksyen 24
    40300 Shah Alam
    Selangor

    ReplyDelete
  10. salam kak, nak benih pokok ni, sy suka makan nasik kerabu. selalu beli je. skang rase teringgin plak nak buat sendiri. tapi xtau nak cari dekat mane. kalau ade jual dekat pasa dah lama sy beli. hehe

    sy nak benih leh?

    nasyitahali@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Salam kak, nak benih ni leh x?

    sy suka makan nasik kerabu, terasa mcm nak buat sendiri plak.

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...