Bahan-bahan:
1 ikat pegaga daun lebar - Dihiris halus
1 batang bunga kantan - dihiris halus
4 ulas bawang merah - Ditumbuk bersama ikan
1 cawan kelapa goreng - Ditumbuk
2 ekor ikan selayang - Direbus dan diambil isinya
1 cawan kelapa goreng - Ditumbuk
2 ekor ikan selayang - Direbus dan diambil isinya
1biji limau nipis
2 tangkai cili padi - Dihiris halus
sedikit belacan tumbuk -jika suka
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
Pegaga dan bunga kantan digaulkan bersama semua bahan-bahan lain kecuali limau nipis. setelah sebati, perahkan limau nipis. Jika sukakan masam, bleh tambahkan sedikit cuka.
Wah.. kerabu pegaga... D day b4 yesterday ogyep buat kerabu pucuk paku.. Dah siap semua bahan.. pas tu, gi kedai konon nak cari kerang. Tapi, cik kerang tak berapa cantik, hitam aje.. Akhirnya, tumbuk udang kering je.. Rasa macam kurangggg je... tapi, bolehlah... next change nak try kerabu pegaga cik wan pulak k.
ReplyDeletemenarik2..next time bleh cuba letak kerang plak.. hihihi..sila la cuba.. ni resepi mak cikwan.. =)
Deletekerabu mmg kegemaran.. pulak2 ada wangi bunga kantan.. wahh. sedapnya.. ratah2 pun sedap
ReplyDeletebetul la kak. cikwan pun biasa ratah2 gitu je.
Deleteasslm cik wan...
ReplyDeletembalas kunjungan ni...tq sudi singgah n follow ke blog kita tewww...
kita pon dh follow blog cik wan ni haaa....
nmpk sedap lak kerabu tu...mkn nsi goreng pon sedap gak kan ni...
tq2.. =) Selamat mencuba!
Delete