Saturday, 24 March 2012

PUTU MAYAM BERKUAH


Bahan-bahan & Cara-cara:

Putu
1 paket tepung beras
1 cawan gandum
air panas secukupnya

Cara:
  1. campurkan tepung beras dan gandum -gaulkan
  2. masukkan air panas sambil kaup balik kan tepung (hati-hati, guna senduk bukan guna tangan k  =) )
  3. agak-agak sehingga tepung dan air tu seolah-olah berpasir (jangan sampai terlebih air)
  4. biarkan setengah jam - rehatkan
  5. bila dah sejuk boleh lah bentukkan 
  6. gunakan acuan putu mayam untuk menekap. seperti dalam gambar. (klik di sini untuk lihat acuan)
  7. susunkan ke dalam kukusan - alaskan dengan daun pisang yang disapu dengan sedikit minyak
  8. kukuskkan sehingga masak

Kuah
1 biji kelapa - ambik santan
3 kerek nissan (gula melaka)
gula jika nak lebih manis
2 helai daun pandan
1 biji telur
2 sudu tepung beras

Cara:
  1. masakkan santan bersama nissan, gula dan daun pandan sehingga menggelegak.
  2. masukkan bancuhan telur yang dicampurkan dengan tepung ke dalam santan yang menggelegak
  3. kacau sehingga masak.
  4. hidangkan.






9 comments:

  1. sdp nye putu mayam..lame x mkn..huhu.
    wan, k.elly ingt la kt wan..tu yg follow..bleh intai2 resepi skali..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap2..hihi..alhamdulillah..masih ingat wan. thanks ye k.elly.. =)nanti datang2la jenguk resepi selalu ye..

      Delete
  2. salam cik wan...akk suka putu mayam ni tp dah lama tak buat...mintak sikit la...hihihi
    thnx yer sudi ziarah dapur kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak =)ok kak..jauh ni nak bagi rase...hihihi ok..nanti kita plak g jalan2 blog akak ye..

      Delete
  3. Dah selesai lah tu kesibukannya.. Dah boleh masuk n3 resepi.. Hehe.. Tak pernah mkn putu mayam ngan kuah.. Selalu mkn ngan gula mrh & Kelapa je.. Sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..dah update dah resepi..thanks akak sebab ambik berat..actually ada lagi kerja nye..bertimbun2..tapi dek kerana minat dan gian nak update blog + jeles tgk org lain duk tayang resepi2 best...ter update jugak la akhirnya..hehehehe =)

      kak, kat trg putu mayam yang ni di panggil putu mayam..yang makan dengan gula merah & nyior tu org trg panggil putu piring..kaler kuning yang tu..selalu jugak gaduh ngn kawan pasal nama putu ni...hahaha..maklumlah, lain tempat lain namanya..lain cara penyediaannya..tapi yang penting. sedap! hehe

      Delete
  4. salam kenal cikwan...terima kasih dtg k dapo sy...ni putu mayam pantai timur kan..kt belah pantai barat ni putu mayam halus macam bihun mkn dgn kelapa parut dan gula perang

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak gak =)a'ah la kak..belah sini macam ni la putu mayam..tapi ada gak yang akak cakap tu..tapi yang tu kalau tak silap putu piring..ape2 pun..yang penting rasanya 2 2 sedap kan kak =)

      Delete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...