Tuesday, 20 March 2012

STRAWBERRY CHEESE CAKE


 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


 

 Sumber Resepi: Kak Nor Secubit Garam


Bahan A (base)
250gm cream cracker (k.nor guna jenis low salt) CW guna biskut marrie coklat
200gm butter
3 sudu besar gula

Bahan B (cheese)
500gm cream cheese
350ml whipping cream
230gm gula castor
1 sudu kecik strawberry paste
1 1/2 sudu besar gelatin
100ml air

Bahan C (topping)
75ml air
1 sudu besar gelatin
1/3 cawan strawberry filling
1/2 cawan air
3/4 cawan buah strawberi
CW skip bahan C sebab CW just guna jelly nona + 1/2 cawan strawberry filling

Sedikit buah strawberi utk hiasan

Cara-cara:
A
Cairkan butter.
Ramas biskut hingga hancur dan tuangkan butter cair.
Gaul hingga sebati.
# utk lebih mudah guna K.Nor guna food processor.
masukkan biskut dan blend hingga hancur dan masukkan butter cair.
blend lg hingga sebati... lebih cepat dan biskut lebih halus.
Masukkan adunan biskut ni ke dalam loyang spring form (9") dan ratakan keseluruh loyang.
Tekan biar kemas dan padat.
Sejukkan dalam peti ais utk 1/2 jam.

B
Masukkan gelatin ke dalam air.
Panaskan dengan cara dobule boiler. Kacau hingga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan.
Pukul whipping cream hingga gebu dan pekat.
Dalam mangkuk lain pukul cream cheese, gula castor dan strawberry paste hingga gula hancur dan adunan menjadi gebu.
Masukkan adunan gelatin dan pukul lagi hingga sebati.
Tuangkan adunan cream cheese ke dalam adunan whipping cream. Gaul dgn whisk hingga rata dan sebati.
Keluarkan loyang berisi biskut tadi dah curahkan adunan cheese kedalamnya. Ratakan.
Sejukkan dalam peti ais 2 - 3jam utk proses beku sepenuhnya.

Masukkan gelatin ke dalam 75 ml air dan panaskan dgn kaedah double boiler. Kacau hingga gelatin larut.
Kisar buah strawberi dgn 1/2 cawan air. Tak perlu terlalu halus.
Tuangkan ke dalam adunan gelatin.
Masukkan juga strawberry filling dan kacau hingga sebati.
CW skip step di atas. CW gantikan dengan jelly nona. just masakkan serbuk jelly tu bersama filling strawberry dengan sukatan air yang ditunjukkan pada kotak.
Keluarkan loyang berisi adunan cheese dari peti sejuk dan aturkan buah strawberi ke atasnya.
Tuangkan adunan topping dan ratakan.
Masukkan kembali dalam peti sejuk.
Bila adunan dah betul2 sejuk boleh lah dipotong dan hidangkan.

 

10 comments:

  1. Wah!!! Apa tu... Merah Sangat lah Mak Ngah... Macam zaman dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taraaaaaa..merah mengancam kak! =)

      Delete
  2. rajinya..nampak sedap..:)

    ReplyDelete
  3. dapppnyaa... nak cikit hehhehehh.... i love red kaler and strawberrys..... yummmyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. the red lover! hehe..i know2.. hehe so yummy!

      Delete
  4. Wah menarik sangat. Bila ada function, bolehlah cuba. Buat setengah adunan jer ke. Kalau buat hari biasa, alamaknya tak berhabis lah.

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...