Friday, 18 May 2012

AGAR-AGAR SALJU LAICI


hari ni hari cuti kat Terengganu. 
CW tak kerja..so, hari ni adalah hari untuk bermalas-malasan di rumah. =) 
seronoknya kalau hari2 macam ni..
 
OK.layan resepi agar-agar mudah ni dulu ye.

 
Bahan-bahan:

10 gm serbuk agar-agar
1 tin laici  - potong kecil-kecil
1 tin susu cair
1100 ml air (sukatan bersama sirap dalam tin laici)
200 gm gula
1 sk esen vanila

pewarna merah secukupnya

Cara-cara:
  1. Masak serbuk agar-agar bersama air, sirap laici dan gula sehingga menggelegak.
  2. perlahankan api. masukkan susu cair
  3. Campurkan esen vanila..
  4. Matikan api dan campurkan laici yang dipotong kecil.
  5. Masukkan ke dalam acuan yang disukai
  6. Sejukkan

 

resepi mudah, cepat dan sedap.

  

 selamat mencuba ye! 


 

28 comments:

  1. That looks wonderful & yummy!

    ReplyDelete
  2. dulu waktu kecik2 akak suka hari jumaat(sebab ganu cuti)...duk depan rumah..tengok motor dan kereta berdesup2 ke masjid unk solat jumaat..pastu tunggu arwah ayah balik solat unk makan tengahari sama2. Kat KL hari jumaat kerja..x best.

    sedapnya puding kat atas tu..memang macam salju

    ReplyDelete
    Replies
    1. memori kak.. tu yang cikwan sampai skrg tak kuar duk lain... =)

      maceh kak..penyejuk tekak..heheh..cool.

      Delete
  3. wah..same le kita wat puding gak...cantiknya tengok acuan nie :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. acuan murah2 je kak.. ;)cap apple lady..

      Delete
  4. alahai comeiiinye...sgt2 sedap tu...syg pula nk potong...hehe

    ReplyDelete
  5. SAlam CW huahhh ini cukup sweet sangat gambar tu.... nampak ayuuuu sangattt... wahh rasa dah tentulah sedapkan.. akak dah siap buat sejenis agar2 istimewa buat bonda.. .tengah chilled esok baru share.. tapi yang ni sedap laa akak suka yang cam ni.. simple and easy hehehehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. so lovely ;) cayang kak sha..tak sabar tgk puding kak sha plak.. (^_*)

      Delete
  6. mmmmmm sedapnye..panas2 mcm ni mkn agar2 sejuuuuuk....mmg sesuatu sguh la..;D

    ReplyDelete
  7. Wah dik.. Ari2 posting yg cantik2 belaka.. Yg sejuk2 lagi.. Akak kena cuti la gamaknya.. Gi klinik ari ni.. Dr bagi ubat sebeban.. Suruh relax katanya.. Ini pun on bed with iphone..

    ReplyDelete
    Replies
    1. have a good rest kak ;) maceh...kena layan je mood rajin yg makin menjadi2 ni...hihihi

      Delete
  8. cikwan syang,ada lagi tak bende sedap ni sejuk mata dan hati nengok ni tentu sedap bila makan kan bak sepotong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak noor cayang!hihihi..ada lagi..nasib baik ada lagi..sila2.. ;)

      Delete
  9. salam cik wan..
    kasi cikit kt akk nk wat ubat sakit tekak nie..he hhee nak kutip love tu dulu:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak ;)hehe..sila2..moga cepat sembuh kak

      Delete
  10. Salam dik. Nampak sedap, terasa2 di lidah :)

    ReplyDelete
  11. mmg nampak salju puding ni.. tgh panas ni, cam sedap je masuk tekak hehe

    ReplyDelete
  12. salam..singgah sini..comel la agar2 ni..geram la pulak tgk..best blog awak..:)

    ReplyDelete
  13. waduh...sedapnya tgk.. terasa sejuk jer tekak ni..suka mkn puding juga:)

    ReplyDelete
  14. comel...sedap..suka agar2 laici..:)

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...