Bahan-bahan:
1 paket laksa segera direndam dan direbus - toskan
1/2 kg ekor ikan selayang atau kembung - dipanggang tawar dan diambil isinya
1 biji kelapa diambil santannya
7 biji bawang merah
1/2 inci halia
1/2 sk lada hitam
2 keping asam gelugur
1 batang timun
1 ikat pucuk gajus
1 ikat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
1 genggam taugeh
sedikit belacan
sedikit cili giling
gula & garam secukupnya
Cara-cara:
- Tumbuk halia, lada hitam, bawang merah bersama isi ikan
- Jerang santan dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama keping asam gelugur dan belacan.
- Kacau sehingga mendidih
- perasakan dengan garam dan gula
- untuk ulam2an, potong halus dan letakkan dalam bekas berasingan. sertakan sekali belacan , garam dan cili giling
- Ketika hendak makan barulah dituangkan kuahnya
Cara hidangan boleh tengok kat blog Mizan
jemput makan ye =)
nmpk myelerakan...blum penah lg makan laksa tganu...mseti cuba nti ni..
ReplyDeleteselamat mencuba kak QH =)
DeleteSALAM CikWan..
ReplyDeletesedap nih kalau leh wat sarapan
wsalam =) hehe..sedap2..TQ
Deletecik Wan lebihkurang sama lah menu kita hari ni akak ni laksam cikwan laksa hahahah dah padan lah tu kan jom kita layannn
ReplyDeletekita sehati sejiwa la kak Noor =)
Deleteamboi... rajinnya CW... laksa ganu lagi.... dah lama tak makan laksa jugak ni... save 1 mankuk utk akak ya.
ReplyDeleteganu tercinta kak... blaja ngan mak..boleh la..2 3x dah buat.. =) ok akak cyg!
Deleteseyes akk x pernah cuba lagi makan laksa ganu..sedap x cikwan..nnt akk nk try jgk:)
ReplyDeletemesti cuba kak! =)
Deletesaya memang suka laksa trengganu sebab masa kecik2 dulu selalu makan...arwah mak/ayah saya orang sana...kat JB ni tak jumpa langsung orang jual ni kecuali laksam kelantan..itu pun bukan macam original hehe...nanti saya suruh isteri saya ikut resepi ni
ReplyDeletemak papa asal mana?? sila cuba ye..nanti bgtau hasilnya ye.. =)
Deletesalam kenal juga cik wan..terima kasih sudi datang jenguk dapur mieza...mieza suka laksa lemak mcm ni..sukerrrr
ReplyDeleteDuhai2..tak boleh tengok..rasa nak sesangat..bila nak buat nie..huhu
ReplyDeleteSalam CikWan...
ReplyDeletemmg belum ada kesempatan mkn laksa tragganu nie walaupun dah sampai ke sana...nmpk nyer kena buat sendiri jgk nie hehehe nampak sedap lah Cikwan :P
byk resipi...hehe.kene follow ni...
ReplyDeleteSalam... Selalu dgr laksam..ni 1st time dengo laksa trengganu...
ReplyDeleteApa2 yg dari trengganu memang saya suka sangat.....
trengganu... Rasa nak jadi org ganu lah....hi..hi..