Nasi lemak ni CW buat bersama-sama housemate yang berpuasa semalam. Sebelum balik kerja, dia dah call mintak buatkan nasi goreng. balik je kerja terus masuk dapur...sambil2 sembang, kupas bawang, tup2 nak tukar menu..nak makan nasi lemak. biasa la orang berpuasa ni..macam2 mengidamkan. =)).so layan aje... tapi puas hati tengok dia makan. dia cakap ape tau??? "Awesome". hehehe....(*_~)
Bahan-Bahan & Cara-cara:
Untuk nasi
3 cawan beras
6 cawan santan cair (CW guna beras siam, tu yang lebihkan santan)
1/2 sk garam
1 helai daun pandan - disimpul
sedikit hirisan halia
Cara-cara:
Basuh beras bersih2..masukkan kesemua bahan dan masakkan.
Untuk sambal tumis/bilis
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
1 1/2 senduk cili kering - direbus dan dikisar
1 helai daun pandan
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiramsedikit belacan
minyak untuk menumis
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
2 genggam ikan bilis yang dibersihkan dan di goreng garing
Cara-cara:
- tumiskan semua bawang, cili kering sehingga naik bau
- masukkan sos tomato, sos cili serta sos tiram dan belacan - kacau
- masukkan daun pandan dan sedikit air - kacau lagi. Perasakan dengan garam dan gula
- kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng garing.
- kacau sehingga mersa. matikan api
telur rebus, kangkung celur dan hirisan timun.
sedapnye Wan..nasi lemak tu...ade sayur kangkung celur lgi...
ReplyDeletebagus CW, dapat pahala bagi org berbuka ye..:)
ReplyDeletesalam cik wan cyg..sedapnyaaa..kasi akk sepiring..:)
ReplyDeletesedapnya akak tengok memalam ni cikwan ada lagi tak???
ReplyDeleteSedapnya tgk nasi lemak ni...lama tak buat nasi lemak teringin la pula.:)
ReplyDeleteJarang nak jumpa Nasi lemak dgn kankung ni CW kat sini... Menyelerakan nampaknya... Rajin CW memasak.. Dah habis ke puasanya?
ReplyDelete