Wednesday, 16 May 2012

PENGAT NANGKA BERSAGU


 

puas hati dapat makan bubur ni. dah hampir seminggu duk bercerita pasal nangka..semua dah selamat CW makan.. dah habis...tapi harumnya masih lagi terasa sepoi2 lalu kat hidung CW ni...wangi sangat =)

Bahan-bahan:

5 ulas nangka - dipotong memanjang
1 paket santan serbuk
400 ml air suam
1 senduk gula
1 helai daun pandan
2 sudu besar sagu -  di masak terlebih dahulu

Cara-cara:
  1. toskan sagu yang telah dimasak. lalukan dengan air supaya tak melekat
  2. satukan serbuk santan dan air suam
  3. masakkan dia atas api bersama daun pandan yang disimpul dan secubit garam - kacau sehingga mendidih
  4. masukkan hirisan nangka bersama sagu kedalam santan yang mendidih tadi.
  5. kacau sehingga nangka menjadi lembut. matikan api dan hidangkan. 

senangkan?u all kalau ada nangka kat belakang rumah tu sila la cuba ye...pastu kalau ada terlebih tu..pas2 la ke dapur CW ni....tapi kalau nak kasi yang fresh lagi la CW suka

..besar tapak tangan CW yang sedia lebar ni CW tadahkan..
=))


12 comments:

  1. balik malaysia nanti kena cube nie.. hehe.. confrm sedap..

    ReplyDelete
  2. sedapnya tgk pengat ni cik wan..akak belum pernah buat pengat nangka lagi dok sini susah dapat nangka fresh kalau ada pun yg dlm tin tak sama mcm fresh kan.

    ReplyDelete
  3. melawat CW,nak minta pengat nangka semangkuk..

    ReplyDelete
  4. amboi dik... teringinnnnnn bebenor dibuatnya... demam2 ni, lagi syoklah... UBAT tu... x leh jadi, nanti nak gi cari gak nangka ni..

    ReplyDelete
  5. wah cikwan sejuk perut ni makan pengat ni cantik lagi dengan gabungan kuning dan merah ngancamlah..

    ReplyDelete
  6. Baru bercakap pasal pengat nangka, CW dah tayang pengat nangka. Tapi kita tengah angin skrg. Sejak balik, tak henti henti naik angin.

    ReplyDelete
  7. sedapnya...sedap lg bile dimakan sejuk tu...terliur tgknye..

    ReplyDelete
  8. fnf tak pernah mkn pengat nangka...nak rasa gak ;)

    ReplyDelete
  9. Salam CW cayang manja mucuk wangi!!

    Kak sha suka nangka! kalau terjumpa tepi jalan mesti beli!! pastu makan perut kembong sakit! sebab ada gastrik.. tapi tak pernah jemu membeli dan makan hehhhee


    wahh sedapnya bubur nangka tu.. nak sesudu! tapi dah habis nanti nak kena cuba ni.. mana boleh jadi...!

    ReplyDelete
  10. cam berjanji plak CW, akak makan pengat ubi keledek hr nie, CW tayang pengat nangka plak.. faveret akak jgk nie..

    ReplyDelete
  11. Saya pun suka nangka cuma tak boleh makan banyak sebab angin. Tapi kadang kala buat buat lupa sekejap...

    ReplyDelete

lebih menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...